Emőke
-4 °C
9 °C

A török alkotmánybíróság a bebörtönzött újságíróknak adott igazat

2016.02.25. 20:41

A török alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint a hatóságok megsértették két, súlyos vádakkal letartóztatott török újságíró jogait, ezért azonnal szabadlábra kell helyezni őket.

A Cumhuriyet című, a kormánnyal szemben kritikus napilap főszerkesztőjéről, Can Dündarról, és az újság fővárosi tudósítójáról, Erdem Gülről van szó, akit november óta vizsgálati fogságban tartanak. Az eset nemzetközi aggodalmat váltott ki a törökországi sajtószabadság helyzete miatt.

Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte rájuk, egyebek között a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlet és kémkedés vádjával.

Azért vonták felelősségre őket, mert tavaly májusban cikket jelentettek meg, amelyek szerint Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. A Cumhuriyet a riport igazolására videófelvételeket is közzétett.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az újság aláássa országa nemzetközi tekintélyét. Az államfő elismerte, hogy a Szíriába tartó teherautók a titkosszolgálathoz tartoztak, de azok az ott élő türkmén kisebbségnek vittek segélycsomagokat. A szíriai türkmén népcsoport fegyveresei offenzívát folytatnak mind Bassár el-Aszad kormányerői, mind az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai ellen.