Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Amerikai titkosszolgálati vezetők: Ukrajnában és Líbiában sem lesz egyhamar béke

2016.02.25. 19:55

Az Egyesült Államok titkosszolgálatai arra számítanak, hogy folytatódni fognak a harcok a lázadókkal Ukrajnában és Líbiában is - mondták titkosszolgálati vezetők csütörtöki meghallgatásukon a washingtoni kongresszus hírszerzési bizottságában.

James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés (DNI) igazgatója elmondta, hogy Washington "nagy reményeket" fűz ahhoz, hogy Líbiában hamarosan megalakul az új nemzeti egységkormány.

Ugyanakkor John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója elismerte, hogy a gyakorlatban az Egyesült Államok kétirányú politikát folytatott az észak-afrikai országban. Egyfelől diplomáciai erőfeszítésekkel megpróbálta az ország rivális kormányait összehozni, ezzel párhuzamosan pedig terrorellenes műveleteket hajtottak végre az egyre gyarapodó számú fegyveressel rendelkező Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szemben.

Líbiában 2014 óta két kormány és két rivális parlament működik, az egyik Tripoliban, a másik - amelyet a nemzetközi közösség elismer - Tobrukban. Közben Líbia egy részén megvetette lábát az Iszlám Állam.

Amerikai illetékesek szerint nagyjából négyezer külföldi fegyveres utazott Líbiába, hogy csatlakozzék az Iszlám Államhoz, amely országszerte létesített kiképzőtáborokat. A titkosszolgálati vezetők úgy becsülik, hogy a külföldi szélsőségesek mellett több száz, de lehet, hogy több ezer líbiai tart a dzsihadistákkal. Ugyanakkor elismerték, hogy a rivális kormányok kibékítésére irányuló erőfeszítések eddig lassan haladnak.

Clapper elmondta: annak dacára, hogy az egymással vetélkedő kormányok nézeteikben távol állnak egymástól, vezetőik egyetértenek abban, hogy az Iszlám Állam hatalmas fenyegetést jelent.

Továbbá elmondták, hogy a diplomáciai erőfeszítések mellett nagy valószínűséggel folytatódni fognak az amerikai légicsapások az Iszlám Állam tagjai ellen. Amerikai harci repülőgépek múlt pénteken csapást mértek az Iszlám Állam egyik líbiai kiképzőtábora ellen, amiben mintegy 50 ember vesztette életét. A légicsapás elsődleges célpontja a tunéziai Nureddin Susán volt, akit két, tavaly Tunéziában elkövetett több tucat turista halálát okozó merényletért is felelősnek tartanak.

A meghallgatáson Clapper és Brennan beszélt Oroszország ukrajnai beavatkozásáról is. Clapper szerint Moszkva Ukrajnára, mint "Kis-Oroszországra" tekint. "Úgy gondolom, folytatni fogja a szeparatisták támogatását, hogy fenntartsa érdekeit Ukrajnában" - mondta.

Brennan pedig megjegyezte: bizonytalanság áll fenn azzal kapcsolatban, hogy Moszkva miként tud majd kivonulni az ukrajnai konfliktusból.