Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A NATO hajói nem állíthatják meg az embercsempészeket

2016.02.25. 11:28

A NATO 28 tagja megegyezett az embercsempészet elleni Égei-tengeri missziójának részleteiben, megnyitva az utat az előtt, hogy az észak-atlanti szövetség hajói a török és a görög partok közelében is járőrözhessenek, írja az MTI.

A NATO-hajók feladata például, hogy jelentsék a török hatóságoknak, ha csempészcsónakokat észlelnek, amelyeket aztán a helyi rendőrség vagy a parti őrség állíthat meg. A legénység ugyanakkor nincs felhatalmazva arra, hogy feltartóztassa a csempészeket.

A szövetség február elején helyszínre küldött hajói a török és a görög parti őrséggel, illetve az Európai Unió határvédelmi ügynökségével (Frontex) karöltve azon dolgozik, hogy megállítsa a menekülteket, és visszaszállítsa őket Törökországba vagy szükség esetén a segítségükre siessen.

"A görög és a török erők megegyeztek, hogy a misszió során nem hatolnak be egymás felségvizeire és légterébe" - mondta a NATO-főtitkár. Jens Stoltenberg közölte, hogy a többi NATO-hajó gond nélkül közlekedhet majd a török és a görög vizeken.

Kedden a NATO főtitkára bejelentette, hogy Törökország is belement abba, hogy a a NATO tengeri műveletének keretében megmentett, Törökországból útnak indult menekülteket visszaküldhetik török területre. Mint mondta, a NATO hajói már megkezdték a felderítési műveleteket az Égei-tengeren.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje és február 13. között már több mint 76 ezren keltek át az Égei-tengeren.

Az Index tudósítója nemrégiben Leszboszon járt, riportunkat itt olvashatja: