Géza
-11 °C
-4 °C

Könnygázgránátok repültek a koszovói parlamentben

2016.02.26. 20:10
Az ellenzék szerint a kormány korrupt és hazaáruló.

Nem tudott új köztársasági elnököt választani a koszovói parlament, mert az ellenzék képviselői könnygázgránátot vetettek be a parlamentben, és többször megszakították az ülést. Az országgyűlés elnöke több képviselőt felfüggesztett, volt olyan, akit rendőrök vittek el. 

Ez már a sokadig ilyen eset, az ellenzék szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza meg a választást. Itt van például egy videó a múlt heti könnygázos akciójukról

A mai események viszont eldurvultak a parlament falain kívül, tüntetők molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket, többször szemtől szembe is összecsaptak velük. A hatóságok estére tudták visszaszorítani az ellenzéki tüntetőket, de sokan lesátraztak az országgyűlés épülete előtt, amit most fokozott erővel véd a rendőrség. 

A három legnagyobb ellenzéki párt szeptember óta tiltakozik a kormány ellen, mert korruptnak és hazaárulónak tartják a jelenlegi rezsimet. A fokozott elégedetlenséget az okozza, hogy a koszovói és a szerb kormány nyár végén olyan megállapodást kötött Brüsszelben, amely többek között garantálja a Koszovóban élő szerb kisebbség saját önkormányzatiságához fűződő jogát, de a két ország gazdasági és energetikai egyezményeket is kötött. 

A koszovói kormány nagy sikerként tartja számon a paktumot, az ellenzék szerint viszont ez nettó hazaárulás, ugyanis Szerbia továbbra sem ismeri el önálló államként Koszovót, pedig a világ több mint száz országa, többek között az Európai Unió 23 országa is már túl van ezen. 

Az országunkat Koszovói Köztársaságként meghatározó dokumentumok aláírásával Szerbia bizonyos értelemben elismert minket

- mondta a paktum megkötése után a koszovói külügyminiszter.