NATO-főparancsnok: Az Iszlám Állam rákként terjed a menekülthullámban

2016.03.02. 06:18

Moszkva és Damaszkusz fegyverként veti be a menekültáradatot Európa destabilizálására

– jelentette ki kedden a NATO európai erőinek főparancsnoka az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtt. Az MTI szerint Philip Breedlove amerikai tábornok egyértelművé tette, hogy ma már Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot. Példaként említette a kazettás bombák bevetését, melyeknek elmondása szerint semmilyen katonai hasznuk nincs, egyetlen célt szolgálnak, a lakosság terrorizálását, hogy minél többen keljenek útra.

Breedlove szerint míg korábban valódi menekültek indultak útnak nyugalmasabb területek felé, mára

napi gyakorlat, hogy a menedékkérők között bűnözők, terroristák, idegen harcosok jutnak be Európába.

Szerinte a menekülthullámmal ma már egyre nagyobb számban érkeznek Európába külföldi harcosok és terroristák, akik a menekültválságot használják fel céljaikra, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet beszivárog, és „rákként terjed” a menekülthullámban.

John McCain, a bizottság elnöke a meghallgatáson Moszkvát azzal vádolta meg, hogy a tűzszünet ellenére is folytatja bombatámadásait szíriai csoportok ellen – vádját egyébként számos szíriai helyi forrás alátámasztja.

Ebben a bizottságban senki sem lepődik meg azon, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára az orosz gépek a szíriai „úgynevezett tűzszünetnek” már a második napján újból bombázták Szíriát, hogy segítsék a gyilkos Aszad-rezsimet

– fogalmazott a kemény kiállásáról ismert republikánus szenátor, aki szarkasztikusan azt is megjegyezte

Biztos vagyok abban, hogy Oroszország azt mondja majd: célpontjai csakis terroristák voltak.

A szenátusi meghallgatáson egyébként Breedlove tábornok megismételte, hogy az ő főparancsnoksága nem rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal, hogy szembenézzen az egyre öntudatosabb Oroszország támasztotta kihívásokkal (a NATO esélyeiről egy esetleges orosz invázió esetén itt olvashat)