Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az EU-val szabadittatná ki Kijev az ukrán pilótanőt

2016.03.07. 17:47

Az EU-tól és az Egyesült Államoktól kér segítséget az ukrán elnök, hogy Oroszország engedje szabadon a 20 hónapja bebörtönzött Nagyija Szavcsenkót – derült ki Petro Porosenko twitteres bejegyzéséből.

Az ukrán pilótanő nem csak emblematikus figurája lett a kelet-ukrán válságnak, de elég egyértelmű bizonyítéka is, hogy Moszkva közvetlenül vett részt az oroszbarát donyecki és luganszki szeparatisták támogatásában.

„Élve vagy halva, de én győzök” – írta Szavcsenko abban a hétfői levelében, amelyet dél-oroszországi őrizetéből juttatott el egy ukrán újságírónak. A 34 éves pilótanő – pontosabban Szu-24-es vadászbombázóra és Mi-24 helikopterre egyetemi képesítést szerzett navigátor – éhségsztrájkot hirdetett a múlt héten. Ígérete szerint folyadékot sem vesz magához, amíg vissza nem térhet Ukrajnába.

„A saját feltételeim alapján fogok kijönni a börtönből, megmutatom, hogy a szarvánál fogva le lehet győzni Oroszországot, annak, aki nem fél tőle, és tántoríthatatlan, mint én” – írta az orosz bíróság által két orosz újságíró megölésével vádolt hivatásos katona, aki katonai pályája előtt divattervezőként és újságíróként végezte tanulmányait.

Szavcsenko 2014 nyarán ment Kramatorszkba – a város egy ideig az oroszbarát szeparatisták kezén volt, végül az ukrán hadsereg visszaszerezte felette az ellenőrzést – majd önkéntesként részt vett a harcokban.

Társai elmondása szerint Luganszk mellett esett fogságba, amikor sebesülteket szállított ki a frontvonalról. Ez nem sokkal korábban történt, mint amikor az orosz állami televízió két újságíróját megölték Kelet-Ukrajnában.

Szavcsenkót Luganszkba szállították, onnan pedig a felkelők az oroszországi Voronyezsbe vitték, állítólag az orosz védelmi miniszter utasítására. Ez nem csak a nemzetközi jog megsértését jelenti, de egyértelmű bizonyítékot a kelet-ukrajnai felkelők és Oroszország között.

Igaz, Moszkva tagadja, hogy a hivatalos országhatárt átlépve szállították volna a katonanőt Oroszországba. A hivatalos orosz verzió szerint Szavcsenko magát menekültnek álcázva ment Oroszországba. Később a két újságíró megölése mellett ezt is a vádhoz csatolták.

Szavcsenko 20 hónapos őrizete alatt többször hirdetett éhségsztrájkot, amit az őt meglátogató orvosok tanácsára szüntetett be.

2015 során a Kremllel kritikus Novaja Gazeta újság szerkesztősége gyűjtött támogató aláírásokat a Szavcsenko szabadon engedésére. Az orosz elnöknek címzett levelet számos orosz író, művész – például Ludmila Ulickaja és Vlagyimir Vojnovics – írta alá.

A múlt héten egy másik nyílt levelet több mint kétezren írtak alá ugyanezzel a követeléssel, köztük olyan nemzetközileg ismert személyek, mint a Nobel-díjas belarusz Szvetlana Alekszijevics és az osztrák Elfriede Jelinek, Guy Verhofstadt volt belga kormányfő.

Az ukrán fél hétfőn elérte, hogy két diplomatája meglátogathassa Szavcsenkót. „Fel kéne menteni őt, hiszen mindenki számára világos, hogy nem követte el az ellene felhozott vádakban megfogalmazottakat, de mivel politikai ügyről van szó, semmi kétség, el fogják ítélni” – idézte a Newsru.ua a Szavcsenkót meglátogató Vitalij Moszkalenkót, Ukrajna egyik oroszországi konzulját.

A tervek szerint szerdán hoznak ítéletet Szavcsenko ügyében. Moszkalenko szerint a katonanő terve, hogy felszólal az utolsó szó jogán „ha lesz hozzá ereje és hangja”. Lehet azonban, hogy az ítélethirdetésre csak később kerül sor, a konzul mindenesetre abban bízik, hogy legalább azután hajlandó lesz Szavcsenko folyadékot magához venni.