Csak találgatás a balkáni útvonal lezárása?

2016.03.07. 09:24 Módosítva: 2016.03.07. 15:29
Hétfőn kezdődik Brüsszelben az EU és Törökország csúcstalálkozója, ahol a migránsválság legégetőbb kérdéseire szeretnének közös megoldást találni. Eközben Görögországban legalább 50 ezerre nőtt az országban rekedt menekültek száma. Macedónia tovább szigorított, csak a háború sújtotta városokból engedik be a migránsokat. A menekültválság hétfői hírei.

Brüsszel: Hétfő hajnalig tárgyalt Brüsszelben a rendkívüli uniós csúcs legfontosabb kérdéseiről Angela Merkel német kancellár és Ahmet Davutoglu török kormányfő. Az Európai Unió és Törökország vezetőinek csúcstalálkozója a nap folyamán kezdődik. Célja az, hogy megvitassák a migrációs válság kezelésének legfőbb kérdéseit. Kiszivárgott értesülések szerint a napirenden egy olyan akcióterv szerepel,, amelynek keretében Ankara állítólag kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat - köztük minden nem szíriait. A cél az, hogy a török partokat elhagyó szíriai menekültek számát nullára csökkentsék. Az EU-török csúcsról itt olvashat bővebben:

Berlin: Német lapértesülések szerint a hétfői brüsszeli csúcstalálkozó zárónyilatkozatában az lesz, hogy megáll az illegális migráció a nyugat-balkáni útvonalon, "ez az útvonal le van zárva". Az m1 helyszíni tudósítói szerint a menekültek félnek attól, hogy a csúcs úgy határoz, nem mehetnek tovább. Hétfő reggel elindult egy vonat Macedóniából Szerbia felé 450 utassal, de a menekültek attól félnek, hogy ez volt az utolsó vonat. A német kormány helyettes szóvivője napközben cáfolta a lapértesüléseket, Wirtz szerint a tárgyalások tartanak, be kell várni az eredményüket. Mindez spekuláció szerinte, amit az is bizonyít, hogy ezen az útvonalon továbbra is naponta több száz menekült érkezik Németországba.

Görögország: a héten 14 újabb befogadóközpontot nyit meg a menekültek és a migránsok számára. a létesítményekben összesen 17 400 embert tudnak majd elhelyezni. Ezenkívül a jövő héten még egy úgynevezett hot spot - európai uniós üzemeltetésű, menekülteket regisztráló központ - megnyitása is várható. A válságstáb adatai szerint hozzávetőleg 33 320 menekült és migráns tartózkodik most az országban, a vöröskereszt azonban úgy becsüli, hogy az 50 ezret is meghaladja ez a szám. A legtöbb menekült és migráns - több mint 13 ezer ember - a görög-macedón határon, Idomeni közelében tartózkodik.

Macedónia: a macedón hatóságok vasárnap újabb korlátozást vezettek be az országba Görögország felől belépni akaró migránsokkal szemben: csak azokat engedik be, akik háború sújtotta városból érkeznek. Görög rendőrségi források szerint akik például a szíriai Aleppóból menekültek el, beléphetnek, de akik a szíriai vagy az iraki fővárost hagyták ott, azok nem, mert sem Damaszkuszt, sem Bagdadot nem tekintik háború sújtotta városnak a macedón hatóságok. Macedónia már többször szigorította a migránsok belépésének feltételeit: két hete naponta csak néhány száz szíriai, illetve iraki menekültet enged be területére.

Égei-tenger: A NATO kiszélesíti a görög és török partok közelében az embercsempész-hálózatok ellen indított tengeri műveletet, és fokozza együttműködését az Európai Unió határvédelmi ügynökségével (Frontex). Az észak-atlanti szövetség első embere arról számolt be, hogy a NATO újabb hajókat vezényel az Égei-tengerre a most három hajóból álló kötelék támogatására. Ami biztos, Franciaország a misszió rendelkezésére bocsátja egy hadihajóját, további három hajót pedig Nagy-Britannia küld a térségbe.

Párizs: Franciaország korábban 30 ezer menekült befogadására kötelezte el magát, ebből eddig 150 eritreai érkezett meg, pár nap múlva pedig újabb 150 érkezik, főként szírek és irakiak. A 300 átvett menekülttel még így is Franciaország vezeti azoknak a listáját, akik más uniós országoktól vettek át menekülteket, őket Finnország követi.