Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Az Iszlám Állam több tízezer terroristája bukhat le

2016.03.10. 00:10

Az Iszlám Állam 22 ezer tagjának neve és személyes adatai kerültek a brit Sky News hírcsatornához, miután a terrorszervezet egy volt tagja ellopta azokat a terrorszervezet SS-ként emlegetett belbiztonsági szervezetének vezetőjétől.

A Sky News tudósítója, Stuart Ramsay egy Abu Hamed nevű férfitól, egy titkos törökországi helyszínen, kapta meg azt a memóriakártyát, amelyik az Iszlám Állam egykori és jelenlegi tagjainak nevét, címét telefonszámát és egyéb adatait tartalmazza. A férfi azt is elárulta, hogy a dzsihadisták rövidesen feladják rakkai főhadiszállásukat, majd a szíriai sivatagba és Irakba húzódnak vissza.

isis

A több tízezer oldalnyi kiszivárgott dokumentumból az is kiderül, hogy az Iszlám Állam tagjai több mint ötven országból kerültek ki – vannak köztük britek, észak-európaiak, közel-keletiek, észak-afrikaiak, valamint amerikaiak és kanadaiak is.

Csatlakozásukkor ki kellett tölteni egy 23 kérdésre vonatkozó kérdőívet, amely tartalmazza többek közt az eredeti nevüket, az Iszlám Államban használt nevüket, születési helyüket és idejüket, vértípusukat, korábbi foglalkozásukat, családi állapotukat, a saríával kapcsolatos ismereteiket, illetve hogy fogtak-e már fegyvert korábban. Meg kellett adniuk ezentúl azt is, hogy ki ajánlotta őket, valamint a legközelebbi hozzátartozójuk elérhetőségét is.

A fájlok egyike a Mártírok nevet viseli, ez azokat a tagokat listázza, akik öngyilkos merényletre készültek vagy készülnek, és az Iszlám Állam már ki is képezte őket erre.