Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

A NATO szerint Afganisztánban nem tud terjeszkedni az Iszlám Állam

2016.03.11. 13:06

Kudarcba fulladt az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek az afganisztáni terjeszkedésre tett kísérlete, írja az MTI Wilson Shoffner, az afganisztáni amerikai és NATO-erők szóvivőjének közleménye alapján.

A tavaly nyáron megkezdett légicsapásoknak köszönhetően már csak a Pakisztánnal határos keleti Nangarhar tartomány egy körzetében vannak jelen az Iszlám Állam fegyveresei.

A légi hadműveletek kezdetekor még hat-hét tartományban tevékenykedtek a dzsihadisták - mondta Shoffner. Hozzátette, visszaszorításuk nem jelenti azt, hogy nem fenyegetik a közép-ázsiai országot és térséget.

A szóvivő szerint az Iszlám Állam terjeszkedése azért sem volt sikeres, mert nem kaptak támogatást "kívülről", illetve valószínűleg a tevékenységüket nem irányították az Iszlám Állam "központjából", Szíriából vagy Irakból. Hozzátette, hogy az afganisztáni tálib mozgalom fegyveresei is nyomást gyakoroltak az Iszlám Állam ottani csoportjaira.

Az afgán hadsereg öt hete a szárazföldön is nagyszabású hadműveletet folytat a dzsihadisták ellen. Shoffner nyilatkozatának ellentmond, hogy a biztonsági erők jelenleg is legalább négy körzetben harcolnak.