Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Álrendőrök támadtak migránsokra Calais-ban

2016.03.11. 19:12

Őrizetbe vettek öt francia férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy rendőrnek álcázták magukat, és migránsokra támadtak az észak-franciaországi Calais-ban – erősítette meg pénteken a lille-i bűnügyi rendőrség az I-télé francia hírtévé értesülését. A 18 és 48 év közötti helyi lakosok január 21-re virradó éjjel támadtak meg három szíriai állampolgárt a calais-i pályaudvar közelében. A migránsok azonnal feljelentést tettek – írja az MTI.

Az öt férfi a kihallgatásán beismerte, hogy vasrudakat és teleszkópos gumibotot használtak a támadáskor. Azt nem vallották be, hogy rendőrnek álcázták magukat, de annyit elismertek, hogy a rendőri erőkre akarták terelni a gyanút, és egyikük azt kiabálta, hogy rendőrség, amikor a támadáskor szembekerültek a migránsokkal. A házkutatáskor rendőrségi adóvevőket is találtak náluk.

A rendőrség szerint az öt gyanúsított többször is megtámadt migránsokat. Bevallották, hogy egy órával azelőtt, hogy a három szíriait megtámadták, egy 13 éves kiskorút is bántalmaztak. A rendőrség csoportosan elkövetett lopás gyanúja miatt indított eljárást, miután a támadók nem egyszerűen megverték a sértetteket, hanem elrabolták a személyes tárgyaikat és a mobiltelefonjaikat is. Az előállított emberek a rendőrség szerint tagadták a pénzlopást, de az egyik szíriai sértett azt közölte, hogy 4 ezer eurót loptak el tőle. Az I-télé úgy értesült, hogy legalább öt alkalommal rabolt ki migránsokat az öt fős csoport, és egyik tagjuk szervezte február 6-án a migránsellenes tüntetést is Calais-ban. 

Február 22-én a lille-i bűnügyi rendőrség már őrizetbe vett három férfit és egy nőt, akiket azzal vádolnak, hogy több hónapon át rendszeresen megtámadták a calais-i sátortáborban élő migránsokat. Február 11-én pedig hét férfit tetten értek a rendőrök Dunkerque városa közekében a tengerparton, amikor öt iraki kurd férfit támadtak meg. Eljárás indult ellenük, jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.