Terroristák lövöldöztek egy elefántcsontparti nyaralóhelyen

2016.03.13. 17:33 Módosítva: 2016.03.13. 20:59

Terrortámadás történt vasárnap délután egy nyugati turisták körében is népszerű elefántcsontparti üdülőhelyen, írja az CNN. Tizenhat ember meghalt, egy részük a közeli két szálloda vendége volt. A támadást valószínűleg az algériai Iszlám Maghreb al-Kaida tagjai követték el.

Szemtanúk szerint négy gépfegyveres kezdett lövöldözni Grand-Bassamban. A város az óceán partján van, 40 kilométerre az afrikai ország gazdasági fővárosának számító Abidjantól. Szem- és fültanúk elmondása szerint füst gomolyog és lövések hallatszanak a településről.

Az eseményekről egy videofelvétel is készült, azon emberek fekszenek a földön, akiket feltehetően lelőttek. Alessane Outtara, Elefántcsontpart elnöke a Reuters információi szerint legalább 16 áldozatról számolt be, akik között 14 civil és 2 katona van. A civilek közül minimum négyen európai turisták, és legalább egy gyerek.

Az elefántcsontparti amerikai követség arról tájékoztatott, hogy az áldozatok között nincsenek amerikai állampolgárok. A francia külügyminisztérium szóvivője azt mondta, a támadásban egy francia meghalt. Francois Hollande francia elnök nyilatkozatában gyáva támadásnak nevezte a történteket és hozzátette, hogy országa még szorosabb fonja az együttműködést szövetségeseivel a terrorizmus elleni harcban.

A rendelkezésre álló információk alapján a támadást az al-Kaida Iszlám Maghrebi szárnya követhette el. Tavaly az Elefántcsontparttal szomszédos Maliban és Burkina Fasoban is voltak szállodák elleni dzsihadista támadások. Elefántcsontpartot mostanáig békén hagyták a terroristák, de 2013 óta - amikor beszálltak a mali szélsőségesek elleni franci akcióba - növekszik a terrorfenyegetettség az országban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport