Átjutottak a menekültek a görög-macedón határon

2016.03.14. 13:22 Módosítva: 2016.03.14. 18:12
Három embercsempész ellen indult nyomozás itthon. Faymann szerint muszáj volt bekeményíteni. A németek továbbra is kitartanak a menekültpolitikájuk mellett. Szijjártó szerint újra kell gondolni a török megállapodást. Görögország segítséget kap. A nap migránshírei.

A macedón rendőrség hétfőn több mint harminc külföldi fotóriportert, illetve újságírót állított elő, akik a görög Idomeni táborából indult migránsokat kísérték – közölte az MTI helyszínen tartózkodó fotósa, akit szintén előállítottak.

Az MTI munkatársa telefonon elmondta, hogy mintegy 2-3 ezer migráns délután három óra előtt indult útnak a görögországi menekülttáborból, ahol így szinte senki nem maradt. A tömeg a borongós, hűvös időben mintegy 20 kilométeres úttal megkerülte a görög-macedón határon felhúzott kerítést, közben két derékig érő kisebb folyón is átkelt.

A menet a második folyó keresztezését követően egy macedón faluba jutott, ahol rendőrök várták a tömeget, majd a migránsok közül kiemelték a fotóriportereket, illetve újságírókat, akiket egy közeli rendőrségre vittek.

Az MTI fotóriportere szerint a macedón rendőrség tiltott határátlépéssel gyanúsította meg az újságírókat. Az érintettek 260 eurós bírság ellenében elhagyhatják Macedóniát, ahova fél évig nem térhetnek vissza. A rendőrség szerint a bírságot ki nem fizetők elhúzódó bírósági eljárásra, majd annak végén még komolyabb bírságra számíthatnak. Az MTI riportere szerint a második folyó átlépése után semmi jele nem volt annak, hogy Macedóniába léptek, így az újságírók tudtukon kívül keresztezték a görög-macedón határt.

2016-03-14T140503Z 802170000 LR1EC3E1344V4 RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
Fotó: Stoyan Nenov

Migránsügyi rövidhíreink:

  • Magyarország: Több mint négyszáz határsértőt fogtak el a hétvégén. Pénteken 112, szombaton 195, vasárnap 98 migránst vett őrizetbe a rendőrség. Az érkezők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak magukat afgánnak, iráninak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is mint Haiti vagy Srí Lanka. (MTI)
  • Magyarország: Egy pakisztáni és három szerb férfi ellen nyomoz embercsempészet vádjával a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Ők tavaly szeptemberben és októberben 50 embert csempésztek át a szerb-magyar határon. A migránsokat levegőtlen járművekbe zsúfolva szállították a zöldhatár közeléből. A pakisztáni férfinek a saját útlevele is hamis volt, ellene közokirat-hamisítás miatt is nyomoznak. (MTI)
  • Brüsszel: Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozása előtt azt mondta, az Európai Unió és Törökország között körvonalazódó megállapodás aktualitását vesztette, mert új helyzet jött létre azzal, hogy a nyugat-balkáni országok lezárták a határaikat. Szijjártó szerint inkább egy három elemből álló tervezetre van szükség: támogatni kell a nyugat-balkáni országokat, Görögországot és a közel-keleti befogadóállamokat. (MTI)
  • Ausztria: Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap arról beszélt, hogy nem meggyőződésből, hanem külső nyomásra változtatta meg az osztrák migrációs politika irányvonalát, miután látta, hogy a közös európai megoldások nem működnek. A szigorítás oka, hogy Faymann szerint idén a tavalyinál is több menekült érkezhet. (MTI)
  • Németország: szóvivője szerint a német kormány kitart az eddigi menekültpolitikája mellett, és továbbra is teljes erővel dolgozik a menekültválság európai megoldásán, annak ellenére, hogy a tegnapi három tartományi választásból kettőben is nagyot veszített Merkel kancellár pártja. (MTI)
  • Görögország/Macedónia: Három afganisztáni migráns fulladt meg a macedón-görög határon fekvő Gyevgyelijánál hétfő hajnalban. A feltételezések szerint a két férfi és egy nő illegálisan próbált meg átjutni Görögországból Macedóniába a Vardar egyik mellékágán keresztül, ám az esőzések miatt megduzzadt folyó valószínűleg elsodorta őket. A folyóból 23 embert mentettek ki élve. (MTI)
  • Görögország/Macedónia: Több száz Görögországban ragadt migránsnak lett elege a hetek óta tartó várakozásból, és a határközeli idomeni táborból gyalog indultak el a macedón határ felé. Miután ott nem tudtak átjutni a kerítésen, a közeli folyókon próbálnak meg átgázolni, de ez az út is járhatatlan az eső és sártenger miatt. (MTI)
  • Görögország: Görögország az unió polgári védelmi mechanizmus (EUCPM) elnevezésű gyorssegélye keretében több tagországtól is felajánlásokat kap. Ezek különféle eszközök formájában nyújtanak segítséget a migránsválság görögországi kezeléséhez. A héten várhatóan Magyarország is felajánlást tesz Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője szerint.
  • Spanyolország: A hatóságok megtalálták egy vízbe fulladt fiú holttestét az észak-afrikai Melilla spanyol exklávé partjainál. A 15 éves marokkói fiú azért ugrott a vízbe több társával, hogy a kikötőben egy hajóba kapaszkodva titkokban Spanyolország felé utazhasson. A többieknek sikerült kimenekülniük a vízből, miután nem érték el a hajót, és értesítették is a rendőrséget, hogy egyik társuk a vízben ragadt, de már nem sikerült megmenteni.
  • Dánia: Miközben délen tovább ömlenek a menekültek, Dánia rég nem látott olyan kevés új érkezőt, mint most. A múlt heti 80 migráns a legkevesebb, amióta az ország tíz hete szigorított a határellenőrzésen.
  • Macedónia: A Reuters fotósa szerint közel 2000 menekült elhagyta az idomeni sátortábort és a kerítést megkerülve Macedónia területére léptek. Az MTI szerint a macedón rendőrségi szóvívó csak pár száz menekültről beszélt, akiket a hatóságok igyekeznek visszaszállítani a görög oldalra. A menekültek több órás gyaloglás után értek át Macedóniába, ahol katonai teherautókra rakták, majd ismeretlen helyre szállították őket. A helyi rendőrség és katónaság igyekszik megerősíteni a határt a kritikus pontokon.