Rövid távon jó a Balkán lezárása, de nem tartós megoldás

2016.03.14. 17:17

Nehéz napot okoztak a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményét ugyan nagyban meghatározta az európai menekültválság megoldatlansága, de ez nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válság kezelésében – mondta hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke.

A CDU székházában a három tartományi listavezetővel közösen tartott tájékoztatón a pártelnök-kancellár kiemelte: a CDU vezetőségében egyetértés van abban, hogy továbbra is a menekültválság fenntartható és európai, valamennyi uniós tagországnak megfelelő megoldására kell törekedni – írja az MTI. Merkel szerint Németország ugyan profitál a balkáni migrációs útvonal lezárásából, de az nem tartós megoldás és nem járul hozzá a schengeni övezet egységének megtartásához. Szerinte inkább

azt kell elérni, hogy ne Macedónia védje a görög határt, hanem Görögország védje a macedón határt, és uniós külső határát.
 

A választások is a menekültekről szóltak

A menekültválság a vasárnapi választásokon is domináns téma volt (még ha nem is csak erről szóltak), és sok szavazó döntését meghatározta az az érzés, hogy még nincs kielégítő megoldás. Meghatározó volt az iszlámtól való aggodalom is, és a bizonytalanság, amely a társadalmi és gazdasági változások mélységéből és gyorsaságából adódik – mondta a kancellár.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) választási sikeréről szólva elmondta, hogy pártja elhatárolódik az AfD-től, vitába száll vele és megerősödését nem tartja a CDU létét fenyegető veszélynek. Hangsúlyozta, hogy az AfD csak azokra a szavazókra tud támaszkodni, akik a menekültválság miatti aggodalmukat a hagyományos pártok elleni tiltakozásban fejezik ki. Szerinte az AfD a legnagyobb felhajtóerőre a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások révén tett szert, mert a szilveszter éjjel történt bűncselekmények nagymértékben fokozták a társadalom elbizonytalanodását. Mindez azt mutatja, hogy a CDU feladata "nem elméleti viták folytatása, hanem a problémák megoldása", ezért kell tovább dolgozni a menekültválság rendezésén is.

Merkel azt is kijelentette, hogy soha nem ellenezte a nemzeti szintű intézkedéseket. Ugyanakkor tartós megoldáshoz az EU egészének megfelelő intézkedéseket kell tenni Törökországgal együttműködve, és ehhez még időre van szükség.

Nincs itt semmi látnivaló, még erősödtünk is

Reiner Haseloff, a CDU szász-anhalti listavezetője, tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy sikerült a párt szavazótáborát bővíteni, a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) gyengülése miatt viszont kissé bonyolultabb lesz új kormányt alakítani, de a feladat egy harmadik partner bevonásával megoldható. A következő évek nagy feladatának nevezte az AfD-hez pártolt szavazók visszaszerzését a demokratikus közép számára.

Julia Klöckner, a párt rajna-vidék-pfalzi listavezetője hangsúlyozta: a választást ugyan nem sikerült megnyerni, de az SPD-Zöldek koalíciót sikerült megbuktatni, és a végleges, részletes eredmények azt mutatják, hogy több tízezerrel növelték szavazóik számát. A politikus kiemelte, hogy indokolt volt nemzeti szintű intézkedéseket sürgetni a kampányban, és ha ezt nem tették volna, akkor még sokkal többen szavaztak volna az AfD-re.

Guido Wolfbaden-württembergi frakcióvezető kiemelte, hogy a CDU ugyan nyitott az együttműködésre a választási győztes Zöldekkel, de akár CDU-s vezetésű kormány is alakulhat az SPD-vel és a liberális FDP-vel.

Mindhárman hangoztatták, hogy a kampány középpontjába a menekültválság került, és háttérbe szorította a klasszikus tartományi témákat, például az oktatás és a közlekedési infrastruktúra fejlesztését.

Pokoli földrengés

Horst Seehofer bajor miniszterelnök hétfőn Münchenben arról beszélt: politikai földrengést okoztak Németországban a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményei azt mutatják, hogy irányváltásra van szükség a szövetségi kormány menekültpolitikájában.

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a párt elnökségi ülése után a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) alkotta pártszövetség létét fenyegeti. Seehofer szerint a tartományi választásokon elindult folyamatok oda vezethetnek, hogy a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választás után nem lehet majd nagykoalíciót kötni.

Seehofer felidézte, hogy ő már tavaly szeptemberben súlyos gondokat vizionált a menekültek beáramlásával kapcsolatban. Mint mondta, fél év elteltével egy szavát sem kell visszavonnia. Ráadásul a veszély tovább fokozódott, és előfordulhat, hogy

"a mélyrepülésből zuhanórepülés lesz, majd a becsapódás következik."

Seehofer szerint az AfD-vel szemben csak a menekültpolitika alapvető módosításával lehet sikerrel fellépni; csak ez lehet a válasz a CDU gigantikus bukására is. Arról is beszélt, hogy a CSU továbbra is minden erejét megfeszítve igyekszik irányváltásra késztetni a berlini vezetést.