Géza
-11 °C
-4 °C

Merényletre készülő terroristákat fogtak el Franciaországban

2016.03.16. 17:38 Módosítva: 2016-03-16 17:38:52

Négy személyt fogott el a francia rendőrség Saint-Denis-ben és Párizs 18. kerületében szerdán – tudta meg a BFM TV francia hírtelevízió.

A hatóságok azt feltételezik, hogy a három férfi és a velük együtt őrizetbe vett nő terrortámadásra készült Párizs belvárosában valamikor a közeli jövőben. Jelenleg a titkosszolgálat hallgatja ki a feltételezett terroristákat. 

Két előállított feltehetőleg Aytac és Ercan B. francia állampolgárok, akiknek török felmenőik vannak a hatóságok szerint. Letartóztatták a 28 éves Youssef E.-t is, aki szintén francia papírokkal rendelkezik és 2014 márciusában már elítélték, mert a Szíriába akart repülni, hogy ottani harcoló alakulatokhoz csatlakozzon – írja a The Local. A lap szerint a negyedik őrizetbe vett személy egy nő, Youssef E. barátnője lehet.

A TF1 francia tévécsatorna úgy tudja, hogy a Franciaországi Belbiztonsági Hivatal (DGSI) „komoly veszélyforrásnak”  minősítette a négy személyt. Azt feltételezik, hogy legalább az egyikük merényletre készült Párizsban. Úgy tudják az őrizetbe vettek lakhelyén tartott házkutatás során AK-47-es gépfegyverhez való töltényeket, egy pisztolyt és számítógépes adathordozókat foglaltak le.

Brüsszelben is lecsapott a rendőrség

Kedden fegyveresek a tavaly novemberi párizsi merényletekkel kapcsolatban házkutatást végző rendőrökre lőttek Brüsszelben, majd elmenekültek. Négy rendőr könnyebben megsebesült. Az akcióban hárman vettek részt, egyiküket, a 35 éves algériai Belkaïd Mohammed a helyszínen lelőtték. Két társa a háztetőkön keresztül elmenekült, szerda délelőttig szökésben voltak, akkor őrizetbe vették őket. A hírek szerint egy testvérpárról lehetett szó, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim El Bakraouiról. Egyelőre nincs hír arról, hogy a Párizsban őrizetbe vett feltételezett terroristák kapcsolatban lettek volna a Belgiumban lekapcsolt személyekkel.