Ida
6 °C
9 °C

Abdeslam nem akarja, hogy kiadják a franciáknak

2016.03.19. 15:22 Módosítva: 2016.03.19. 15:22
Hetekig is eltarthat, ameddig kiadják Salah Abdeslamot a francia igazságszolgáltatásnak. A párizsi merényletek fő szervezője ugyanis elutasítja a kiadását, így lassítani tudja az eljárást. A francia belügyminiszter szerint Abdeslam elfogásával jelentős csapás érte az Iszlám Államot.

Elutasítja kiadatását Franciaországnak a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja, a Brüsszelben pénteken elfogott Salah Abdeslam. 

Ezt a férfi ügyvédje közölte szombaton a belga fővárosban. Védencét a belga hatóságok szombaton kihallgatták, s hivatalosan is közölték vele őrizetbe vételét. Az ügyvéd szerint egyébként Abdeslam "együttműködik" a belga igazságügyi szervekkel.   

Ha a kiadatás elutasítása ténylegesen megtörténik, az csak annyit jelent, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a terroristát a francia hatóságoknak, hanem hetekig is eltarthat az eljárás.

A franciák maguk akarják felelősségre vonni

"Jelentős csapás" érte az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet Európában Salah Abdeslam elfogásával - mondta szombaton Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a védelmi tanács ülését követően.

"Az elmúlt héten végrehajtott rendőri akciókkal több olyan egyént is ártalmatlanítottunk, akik szélsőségesen veszélyesnek és teljesen eltökéltnek bizonyultak" - mondta a miniszter, aki szerint

Salah Abdeslamnak a francia igazságszolgáltatás előtt kell majd felelnie a tetteiért.

François Hollande francia államfő a merényletek logisztikai felelősének brüsszeli letartóztatását követően hívta össze hivatalában a védelmi tanács ülését, amelyen jelen volt Manuel Valls miniszterelnök, valamint a védelmi, a külügyi, a belügyi, az igazságügyi tárca, illetve a hadsereg és a különböző biztonsági szolgálatok vezetői, írta az MTI.

A francia állampolgárságú Salah Abdeslam ellen 2015. november 24-én adott ki európai elfogató parancsot egy francia bíró, ami várhatóan felgyorsítja a gyanúsított átadását a francia hatóságoknak. Az európai elfogató parancsnak köszönhetően az uniós tagállamok között megkerülhető a hagyományos és bonyolultabb kiadatási eljárás. 

Tíz embert fogtak el a merényletek miatt

A belügyminiszter azt mondta, hogy a novemberi párizsi merényleteket követően indult nyomozás keretében eddig tíz ember került eljárás alá, kettőt Franciaországban, nyolcat Belgiumban vettek őrizetbe, de további egyéneket is keresnek a hatóságok. Üdvözölte a belga hatóságok "hibátlan" munkáját, elsősorban Salah Abdeslam felkutatásában, és a "jó együttműködést" a francia és a belga szervek között.  Bernard Cazeneuve megismételte, hogy az év eleje óta Franciaországban 74 ember állítottak elő terrorizmussal kapcsolatos tevékenység miatt, közülük 37 ellen indult eljárás, 28-an előzetes letartóztatásban vannak. 

A belügyi tárca vezetője szerint a "továbbra is nagyon magas szintű terrorfenyegetettséggel szemben az eddigi eredmények arra biztatnak, hogy szüntelenül folytatni kell az erőfeszítéseket". "A terrorizmus elleni háborút fegyverszünet nélkül fogjuk megnyerni" - fogalmazott a belügyminiszter.

Salah Abdeslamot pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben. A 26 éves férfit a rendőri akcióban a lábán meglőtték. Rövid kórházi ápolást követően szombaton megkezdődött a kihallgatása Brüsszelben. 

François Hollande hétfőn hivatalában fogadja a merényletek áldozatainak hozzátartozóit képviselő egyesületeket, amelyek maguk kezdeményezték a találkozót az államfővel a brüsszeli letartóztatást követően.