Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Majdnem drónnal ütközött egy Airbus Los Angelesnél

2016.03.19. 12:37

Majdnem drónnal a Lufthansa német légitársaság egyik óriásgépe, egy Airbus A380-as pénteken Los Angeles repülőtere közelében - közölte az amerikai repülésfelügyeleti hatóság. 

"A Lufthansa egyik A380-asának pilótája tájékoztatott minket, hogy egy távirányítású repülő szerkezet, azaz

egy drón mintegy 60 méterrel repült el a gép felett, mikor az Airbus már a leszálláshoz készülődött

- olvasható a közleményben, írta az MTI. 

Az incidens pénteken helyi idő szerint kora délután történt, amikor az Airbus 1500 méteres magasságban haladt. A pilótáknak nem kellett kitérő manővert végrehajtaniuk, és végül szerencsésen leszálltak az amerikai nagyváros repülőterén. 

Egyelőre nem tudni, hogy ki volt a drón tulajdonosa, mint ahogy azt sem közölték, hogy hányan tartózkodtak a gép fedélzetén. Mindenesetre az Airbus A380-as a világ legnagyobb személyszállító repülőgépe, és két fedélzetén több mint ötszáz utast tud szállítani. 

Az Egyesült Államokban egyre gyakoribbak a hasonló incidensek a drónok és az utasszállító gépek között: 2014-ben a hatóság 238 ilyen esetről szerzett tudomást, míg 2015-ben csak január és augusztus között 650-ről. Szerencsére még egyetlen esetben sem volt ütközés. Ugyanakkor szakértők figyelmeztetnek: ha egy drón berepül a hajtóműbe vagy nekimegy a pilótakabin valamelyik ablakának, akkor akár a gép lezuhanását is okozhatja. 

Épp emiatt már régóta követelik a szigorú, s egyben kikényszeríthető szabályok kidolgozását e területre. Ezt már csak az is sürgetővé tenné, hogy a gazdagabb országokban a lakosság körében robbanásszerűen nő a drónok iránti kereslet: az Egyesült Államokban az idén várhatóan 2,8 millió drónt fognak eladni, ami 149 százalékos növekedés a tavalyi év adataihoz képest.