Az Iszlám Állam követte el az isztambuli merényletet a törökök szerint

2016.03.20. 11:30
Az Iszlám Állam követte el a szombati isztambuli öngyilkos merényletet a város egyik legforgalmasabb sétálóutcájában – írja a török sajtó.

A térfigyelő kamerák felvételein felismerte az apja Mehmet Öztürköt , egy, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló férfit – írja a Habertürk című lap rendőrségi forrásokra hivatkozva. Öztürk édesapja azt nyilatkozta, hogy fia hosszú ideje eltűnt, a merénylet előtt azonban Isztambulból még felhívta őt telefonon. A férfi fémgolyókkal kevert TNT-t használt az öt embert meggyilkoló szombat esti robbantáshoz.

Azóta a török belügyminiszter is megerősítette, hogy Mehmet Öztürk volt az elkövető, mint mondta, a DNS-minták alapján ehhez nem férhet kétség. A fiatal férfi idáig nem szerepelt a hatóságok nyilvántartási rendszerében, a közte és az Iszlám Állam  közötti kapcsolat feltárásáról tart a nyomozás.  A szombati támadással összefüggésben eddig 5 embert vettek őrizetbe.

Több török lap is a címoldalán közli azt a fényképet, amelyen egy két és fél éves kislány babakocsija látható üresen. A kislány, Asya a detonáció lökéshullámaitól a földre zuhant, súlyosan megsérült, meg kellett műteni. A kislány a szüleivel a dél-törökországi Adanából eredetileg hétvégi kikapcsolódásként kirándult Isztambulba.

Az isztambuli német főkonzulátus terrorriasztás miatt csütörtök óta zárva tart. A diplomáciai külképviselet nyilatkozata értelmében a német biztonsági hatóságok korábban „konkrét és nagyon komoly” információk birtokába jutottak, amelyek arra utaltak, hogy támadás készül Isztambulban.

A török társadalom még a legutóbbi, múlt vasárnap Ankarában végrehajtott terrorakción sem tette túl magát – írja török sajtószemléjében az MTI. Akkor a két támadóval együtt 37 ember vesztette életét, annak a merényletnek a megtervezésével a török hatóságok a PKK-hoz kötött kurdokat vádoltak meg.