Karadzic volt boszniai szerb elnökről neveztek el egy szerb egyetemi kollégiumot

2016.03.20. 22:20

Egyetemi kollégiumot avattak fel vasárnap Szarajevó közelében. Az épület a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök nevét kapta, akinek ügyében csütörtökön hirdet ítéletet a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.

 Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Karadzic lánya és felesége jelenlétében leplezte le a volt boszniai szerb elnök nevét viselő táblát az 1992-1995 között lezajlott boszniai háború idején a szerbek fellegvárának számító Pale településen.

Annak a férfinak szenteltük ezt a kollégiumot, aki kétségtelenül lerakta a Szerb Köztársaság alapjait.

A hágai Nemzetközi Törvényszék március 24-én hirdet ítéletet Karadzic ügyében. A 11 pontos vádiratban

  • népirtás,
  • háborús és emberiesség elleni bűntények szerepelnek.

A bűncselekményeket a mintegy százezer halálos áldozatot követelő boszniai háború idején követtek el. A legsúlyosabb vádpont kapcsolatba hozza Karadzicot a srebrenicai népirtással, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak le. A vérengzést a bíróság népirtásnak minősítette, és a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Dodik hangsúlyozta a vasárnapi avatási ceremónia erőteljes szimbolizmusát, és bírálta a Nemzetközi Törvényszék munkáját:

Kizárólag az egyik fél felett ítélkeznek, a másik felett egyáltalán nem, pedig ugyanúgy részt vettek abban, ami Jugoszlávia széthullása során történt.

A háború előtt hegyvidéki falucskának számító Pale azután nőtte ki magát várossá, hogy a harcok idején Karadzic ott rendezte be főhadiszállását, és oda vitte át támogatóit Szarajevó 43 hónapig tartó, mintegy 11 500 halálos áldozatot követelő ostroma során.  • Hírek
  • Bankszámla