Több rakétát lőtt a tengerbe Észak-Korea

2016.03.21. 08:33

Több rövid hatótávolságú rakétát lőtt a Dél-kínai-tengerbe Észak-Korea – írja a Yonhap News dél-koreai hírügynökség. A rakétákat az ország északkeleti részén található Hamhung városából indították magyar idő szerint hétfő reggel. Kétszáz kilométert repültek, mielőtt a vízbe csapódtak.

A hadseregünk szoros figyelemmel kíséri a szituációt, és fokozott védelmi készültségben áll

– nyilatkozta a hírügynökségnek egy dél-koreai illetékes.

Kim Dzsongun és országa nagyon aktív az utóbbi időben. Az újabb rakétatesztek alig egy nappal követték a bejelentést, hogy a diktátor átfogó hadgyakorlatot rendelt el országa partvidékének „hatékonyabb védelmére” hivatkozva. Már a vasárnapi bejelentés is Kim Dzsongun válasza volt arra, hogy a térségben közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat folyik Key Resolve és Foal Eagle fedőnéven, több mint 300 ezer dél-koreai és 15 ezer amerikai katonával. A legutóbbi rakétatesztet múlt csütörtökön végezték az északiak, szintén múlt héten pedig a pusztító erejű hidrogénbombájukkal kérkedtek.

Mindez ráadásul csak a múlt hét. A világ már hónapok óta feszülten figyeli, mit művelnek Kim Dzsongunék: nukleáris próbarobbantás, műholdfellövésnek álcázott ballisztikus rakétateszt, illetve még több próbarobbantás és még több rakétateszt borzolja a szomszédos Dél-Korea, az Egyesült Államok és az ENSZ idegeit.