Rafael
19 °C
33 °C

Két évig volt őrizetben egy póló miatt

2016.03.23. 06:04

Egy egyiptomi bíróság elrendelte kedden annak a 20 éves diáknak a szabadon bocsátását, akit több mint két éve vettek őrizetbe, mert egy tüntetésen "kínzásmentes országot" feliratú pólót viselt, írja az MTI.

Mahmud Mohamed Ahmed Huszeint 2014. január 25-én vették őrizetbe, éppen a Hoszni Mubarak elnök megdöntéséhez vezető egyiptomi forradalom harmadik évfordulóján. Az akkor 18 éves diákot és barátját Mahmud pólófelirata miatt fogták el, amikor hazatértek egy, a hatalmon lévő katonai rezsim és a Muzulmán Testvériség mozgalom elleni tiltakozó megmozdulásról - mondta el bátyja és az ügyvédje. Aznap a rendfenntartó erőkkel vívott összecsapásokban több tucat tüntető vesztette életét, köztük néhányan Mohamed Murszi volt elnök hívei.

A két fiatal előzetes letartóztatását később bírósági eljárás nélkül meghosszabbították, így több mint két évet töltöttek rács mögött, a vonatkozó egyiptomi törvény ugyanis két évben korlátozza az ítélet nélküli fogva tartás lehetőségét.

Az illetékes egyiptomi bíróság kedden úgy döntött, hogy ezer font (mintegy 30 ezer forint) óvadék ellenében bocsáthatók szabad lábra - erősítette meg Mahmud ügyvédje, Moktar Munir.

Mahmud "kínzásmentes országot" követelő pólófelirata az Egyiptomban mindennaposnak számító rendőri erőszak és a fogvatartottak kínzása ellen emelt szót. A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet egy tavaly januárban közzétett jelentése szerint számtalan egyiptomi hal meg őrizetben. A HRW által összegyűjtött 2014. évi esetekben volt, aki kínzásokba vagy más fizikai bántalmazásokba halt bele, mások pedig azért, mert életveszélyes körülmények között tartották őket fogva zsúfolt rendőrőrsökön.