Klaudia
-4 °C
2 °C

Háborús pusztításhoz hasonlította a brüsszeli támadást Ferenc pápa

2016.03.24. 22:47

Az utolsó vacsorára emlékező misét Ferenc pápa a Rómától harminc kilométerre levő Castelnuovo di Porto menekülttáborában mutatta be, amely a legnagyobb menekülttábor Olaszországban. A szokásos lábmosás szertartásán a katolikus egyházfő tizenegy menekültnek és egy táborban dolgozó önkéntesnek mosta meg a lábát, akik között muzulmán, eritreai kopt, hindu és  katolikus vallású is volt.

Beszédében szembe állította a brüsszeli támadásokat és a különböző népek és vallások közötti testvéri együttélést és azt üzente: kell mutatni, hogy jó testvérként  együtt tudunk élni. 

A tábor  udvarán Ferenc pápa majdnem minden menekülttel kezet fogott. Külön találkozott egy palesztin családdal, amelynek tagjai 1948 óta menekülnek egyik országból a másikba. A menekültkérők "boldogságuknak" nevezték Ferenc pápát és több nyelven beszélgettek vele.  Az egyházfő csokoládéból készült húsvéti tojásokat,  valamint futball - és baseball  labdákat és pénzadományokat vitt a táborba.

A pápa virágvasárnapi beszédében Jézus sorsához hasonlította a mai menekültekét kijelentve, hogy ahogyan Jézust, a menekülteket is közöny övezi, mivel  "sokan nem akarnak értük felelősséget vállalni". A nagypéntek esti keresztutat kísérő meditációk szövege is többször utal  a menekültek sorsára.