Boglárka
19 °C
35 °C

Belgium elismerte, időben lekapcsolhatták volna a reptéri robbantót

2016.03.24. 23:54

Hat embert őrizetbe vettek a Brüsszel két városrészében tartott csütörtök esti razziákon, jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter. Schaerbeekbe és Jettebe is több helyszínre kivonultak a rendőrök, rendőrségi helikopter is körözött. Azt egyelőre nem tudni, hogy a két, még keresett keddi támadó, a reptérről elmenekülő fehér kabátos, fekete kalapos, és a metróban egy nagy táskát cipelő férfi köztük van-e.

Schaerbeekben volt az a lakás is, ahonnan a három reptéri támadó taxival Zaventembe érkezett. A rendőrök a lakásban többek között detonátort, robannószereket, az Iszlám Állam zászlóját, és egy szögekkel teli táskát is találtak.

A Sky Newsnak közben egy forrás azt mondta, hogy az amerikai titkos szolgálatok tudják, ki a reptéri képen látható, még keresett fekete kalapos merénylő, ugyanis ő is rajta volt amerikai terrorlistákon.

Belgium elismerte, hibáztak a szolgálatok

Az NBC Newsnak korábban több névtelenséget kérő amerikai tisztviselő is megerősítette, hogy a reptéren robbantó Brahim és a metróban merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui szerepelt amerikai adatbázisokban.

Az egyébként is sok kritikával kezelt belga titkosszolgálatnak nem is kellett volna különösebben hatékonynak lennie ahhoz, hogy időben lekapcsolják Brahim el-Bakraouit. A férfit tavaly júniusban utasította ki Törökország és deportálta Belgiumba, jelezve, hogy fegyveres harcosról van szó. Belgium azonban nem reagált a figyelmeztetésre – írta a BBC.

Az ügy kapcsán a belga igazságügyi és a belügyminiszter is felajánlotta lemondását, de a kormányfő azt nem fogadta el.