Klaudia
-4 °C
2 °C

Elvágták az Iszlám Állam egyik fontos utánpótlási útvonalát

2016.03.26. 00:10

Iraki jazidik és arab törzsi harcosok egy Szíriával határos térséget foglaltak el az Iszlám Államtól az iraki Szindzsár tartományban, írja az MTI az iraki hadsereg közleményére hivatkozva, amelyet az iraki állami tévében olvastak fel. Ezzel a dzsihadisták kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát sikerült elvágni.

A közlemény szerint a fegyveresek a szíriai határ közelében található Um ad-Diban és az Um Zsurais nevű iraki körzeteket vonták ellenőrzésük alá. Tavaly novemberben az iraki kurdok és jazidik erői visszafoglalták Szindzsár városát Irakban, ahol a terrorszervezet különböző rémtetteket hajtott végre a vallási kisebbségeken.

Februárban a szíriai kurdok vezette csapatok elfoglalták a stratégiai jelentőségű Saddádit Szíriában. A két város egymás közelében fekszik a szíriai-iraki határ átellenes oldalán.

Közben amerikai kommandósok végeztek az Iszlám Állam második emberével, Hadzsi Imámmal, akit eredetileg élve szerettek volna elfogni, és már a terrorszervezet több vezetőjét is kiszedték: márciusban légi csapás végzett a szíriai hadműveleteket irányító emírrel, a csecsen származású Abu Omár al-Sisánival. Korábban januárban egy légi csapásban megsebesült Abu Mohamed al-Adnani, az Iszlám Állam első számú szóvivője, egy másikban pedig meghalt a szír–iraki határvidék egyik fontos katonai vezetője, Mohamed al-Obeidi.