Rasztahaja miatt támadt a fekete lány a fehér fiúra

2016.03.30. 17:08 Módosítva: 2016.03.30. 17:11

Egy fehér fiú rasztafrizurája miatt robbant ki a politikai korrektség legújabb botránya Amerikában. Az elemzések, cikkek, és vélemények sorát egy videó indította el, amelyen egy fekete diáklány azzal támad fehér társára, hogy azonnal vágja le a rasztahaját. De nem azért, mert a szőke, csapzott tincsek hülyén néznek ki rajta, hanem mert ezzel az ő kultúráját sérti.

A Kelet-Európából nézve félig jelentéktelen, félig nevetséges ügy azonban nem állt meg itt. A fekete lány rángatta a fehér fiút, sőt, ollót kért, hogy maga vágja le a számára sértő hajat. A fiú pedig mindeközben vicces érveléssel próbál szabadulni. A legemlékezetesebb:

  • Fehér fiú: Ez nem csak a te kultúrád, ilyet viselnek az egyiptomiak is.
  • Fekete lány: Te egyiptomi vagy?
  • Fehér fiú: Nem.

A fekete lány azonban olyan szintre emeli a fontoskodást, és fojtott agressziót, hogy a néző végül még a pattanásos, rasztahajú, gyolcsokba öltözött hippivel is képes szimpatizálni. A felvétel végén a lány észreveszi, hogy filmezik, és az egészet megpróbálja a fiú ellen fordítani azzal, hogy azt kiabálja: Hozzám értél?! Hozzám értél?!

Az eset a túlhajtott politikai korrektség egyik toposzán, a kulturális kisajátításon (cultural appropriation) alapul. Azaz amikor a többségi kultúra képviselője díszítőelemként használ, kihasznál kisebbségi kultúrára jellemző kulturális jegyeket. Például amikor Ön vicces módon cigány jósnőnek öltözik farsangkor, vagy amikor gyereke indián fejdíszben rohangászik a játszótéren

Mi az a rasztahaj?

 A rasztahaj csomókba összefont, összetapasztott tincsekből áll. Egy sor kultúrából ismert, így hindu remeték, buddhisták, viking harcosok, ősi egyiptomiak, és különböző afrikai törzsek harcosai is viselték. A kortárs kultúrában a rasztafári valláson keresztül jutott el, de nem vallási okokból, hanem mert a rasztával szimpatizáló reggae-zenészeknek, leginkább Bob Marleynek is rasztahaja volt.

Bár a kulturális kisajátítás témája néhány éve fontos ügy az Egyesült Államokban, az esetet a legtöbben mégsem ebből a szempontból értékelték. A teljes őrület nem terpeszkedett el a nyugati parton: a cikkek, kommentárok nem vették védelmükbe a fekete lányt. Az egyetem által kiadott nyilatkozat is azt hangsúlyozza, hogy fontos a szabad véleménynyilvánítás, de nem megengedett az olyan viselkedés, amely más testi vagy lelki épségét veszélyezteti.

A két napja feltöltött videót 1,3 millióan nézték meg.