Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Kezdenek visszatérni az irakiak a négy hónapja visszafoglalt városba

2016.04.03. 16:26 Módosítva: 2016.04.03. 16:29

Kezdenek visszatérni otthonaikba a Ramádiból elmenekült lakosok, miután a nyugat-iraki várost tavaly decemberben felszabadították az Iszlám Állam (IS) uralma alól a kormányerők, jelentette be Hamíd Dulajmi városi kormányzó.

3000 család tért vissza csak szombat óta a nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyének akna és robbanó eszközöktől mentesített kerületeibe. A családok elektromos generátorokra vannak utalva, mivel Ramádi elektromos hálózatát még nem sikerült megjavítani, a vizet pedig a háztartásokba a közeli Eufráteszből szivattyúzzák, mondta.

A fővárostól, Bagdadtól mintegy száz kilométerre található Ramádi visszafoglalása volt az iraki hadsereg első jelentősebb sikere, mióta két évvel ezelőtt összeomlott az IS villámcsapásszerű támadásával szemben. A dzsihadisták akkor jelentős területeket foglaltak el az ország északi és nyugati területén.

A város félmilliós lakosságának többsége elhagyta Ramádit még a harcok előtt és fővárostól, Bagdadtól nyugatra fekvő menekülttáborokban keresett menedéket. Az iraki kormányerők végül hét hónapos ostromot követően foglalták vissza a kínosan könnyen elveszített Ramádi városát.

ISIS: a franchise-terrorszervezet, ami lángokba borítja a világot