Hatvanegy év után derült ki, hogy Canterbury érsekének Churchill titkára volt az apja

2016.04.09. 11:18

Házasságon kívüli kapcsolatból született Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága, írta a The Daily Telegraph alapján az MTI. Az érsek apja Sir Anthony Montague Browne, Sir Winston Churchill egykori brit kormányfő utolsó személyi titkára volt.

A konzervatív brit lap szerint Welby eddig abban a hitben élt, hogy édesapja Gavin Welby, egy német zsidó bevándorló család gyermekeként Gavin Weiler néven Londonban született whisky-ügynök volt, aki 1955-ben kötött mindössze három évig tartó házasságot Welby érsek ma is élő 86 esztendős édesanyjával, Jane Portallal.

Jane Portal annak idején szintén Churchill stábjában dolgozott titkárnőként a Downing Streeten, és Gavin Welbyvel kötött házassága előtt közvetlenül töltött egy intim éjszakát Sir Anthony Montague Browne-nal. Sem ő, sem férje nem sejtette, hogy a házasságkötés után kilenc hónappal világra jött Justin nem kettejük közös gyermeke.

A The Daily Telegraph beszámolója szerint azonban pletykák már jó ideje terjedtek arról, hogy ki is valójában Justin Welby apja, és a híresztelések a későbbi anglikán egyházi méltósághoz is eljutottak, ám ő nem foglalkozott velük.

A lap aprólékos kutatómunkával összerakta a részleteket, és megkereste Welby érseket, aki hajlandó volt egy DNS-vizsgálatra. Így derült ki, hogy jóllehet Sir Anthony Montague Browne 2013-ban elhunyt, özvegye megtartotta néhai férje személyes tárgyait, köztük hajkeféjét, amelyben néhány szál haj is maradt. Az ezekből nyert és az érsek által adott DNS-minták 99,9779 százalékos biztonsággal valószínűsítik, hogy Welby édesapja Churchill egykori titkára volt. 

A 60 esztendős, ötgyermekes Welby azt mondta a lapnak, hogy meglepődött az eredményen, az érsek édesanyja pedig azt mondta, hogy "szinte elképzelhetetlen sokkhatásként" élte meg a hírt. "Úgy tűnik, akkoriban tett elővigyázatossági intézkedéseink hatástalanok maradtak, és az én csodálatos fiam e kapcsolatban fogant" - áll Lady Williams nyilatkozatában.

Justin Welby 2013-ban került az anglikán egyház élére Canterbury 105. érsekeként. Egyházi pályafutása sem mindennapi: személyében egy volt üzletember vette át a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió vallási vezetőjének tisztségét. Welby érsek ugyanis - mielőtt az 1980-as években az egyház szolgálatába szegődött - az Elf Acquitaine, illetve az Enterprise Oil nevű olajipari cégeknél töltött be vezető állásokat hatszámjegyű fizetésekkel. Azután fordított hátat az üzleti világnak és lépett egyházi pályára, hogy első leánygyermeke három évtizeddel ezelőtt, héthónapos korában autóbalesetben életét vesztette.  • Bérelnék
  • Bankszámla