Le akarta fizetni áldozatát a molesztáló amerikai házelnök

2016.04.09. 09:24

Az amerikai képviselőház korábbi republikánus elnöke, Dennis Hastert 3,7 millió dollárt akart fizetni hogy megvásárolja a hallgatását volt gimnáziumi tanítványának, akit évtizedekkel ezelőtt molesztált - írja az MTI. 

Az áldozat a történtek idején 14 éves volt, a most 74 éves Hastert akkor középiskolai tanárként és birkózóedzőként dolgozott. A korábbi házelnöknek politikai pályafutása alatt sikerült teljes titokban tartania, hogy szexuális visszaélést követett el. Ráadásul nem is csak egyetlen esetről lehet szó, a legújabb információk szerint Hastert minimum négy fiút molesztálhatott edzősködése során.

Dennis Hastertet 1981-ben választották be az Illinois-i törvényhozásba, 1987-től pedig a szövetségi képviselőház tagja volt. 1999 és 2007 között volt a kongresszus alsóházának 51. elnöke. Házelnökként az elnök és az alelnök akadályoztatása vagy halála esetén ő lett volna az amerikai elnök.

A bíróság április 27-én hirdet ítéletet az ügyben. Hastert ügyvédei azt kérték a bírótól, hogy bocsássa próbára védencüket, ne küldje börtönbe, legyen tekintettel a volt házelnök megromlott egészségére és a már így is elszenvedett nyilvános megaláztatásra.

Hastert ellen 2015 tavaszán emeltek vádat, a korábbi politikus októberben bűnösnek vallotta magát, de akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy banki törvények megsértését ismerte be, és 3,7 millió dollárt akart fizetni valakinek, hogy egy korábbi visszaélés ne derüljön ki. Arra viszont csak most derült fény, hogy Dennis Hastert szexuálisan bántalmazott valakit, és áldozatát akarta lefizetni.  • Tippek
  • Árfolyam