Az Iszlám Állam elleni harcra visszahívták a nyugdíjból a B-52-eseket

2016.04.10. 09:38

Még a hidegháború egyik legjellegzetesebb harci gépét, a B-52-Stratofortress nehézbombázót is visszahívja a nyugdíjból az Egyesült Államok az Iszlám Állam elleni harcra. Szombaton legalábbis több B-52-es települt a Katarba a Lousiana-i Barksdale-ből, hogy felváltson egy a modernebb, B-1-es repülőket alkalmazó egységet.

Az 1955-ben rendszeresített nehézbombázó az 1991-es Öböl-háború óta először vesz majd részt harci cselekményben a Közel-Keleten (éles szituációban utoljára 2006-ban, Afganisztánban vetették be) . Chris Karns alezredes, a központi főparancsnokság szóvivője biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, pontosan hány repülőt küldtek Katarba.

A Katarba érkezett egyik B-52-es
A Katarba érkezett egyik B-52-es
Fotó: Tech. Sgt. Nathan Lipscomb / Amerikai Légierő

A matuzsálemi korú repülőket már többször is nyugdíjba küldte az amerikai vezérkar, de mindig kiderül, hogy - az A-10-es csatarepülővel együtt - nehezen tudják nélkülözni. A Pentagon jelenleg azt fontolgatja, hogy egy újabb korszerűsítéssel egészen a 2040-es évekig szolgálatban tartja a B-52-eseket.

A Katarból bevetésre repülő nehézbombázók nem a Dr. Strangelove nukleáris tölteteivel lesznek felszerelve, és Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka szerint szőnyegbombázásokat sem fognak végrehajtani; a civil lakosságot szem előtt tartva inkább irányított rakétákkal és okosbombákkal pakolják tele az összesen 31 ezer kilós kapacitású bombakamrákat. 

Katar - a többi Öböl-országgal együtt - az Egyesült Államok egyik legstabilabb szövetségese a térségben, és még a 2003-as II. iraki háborúban bocsátotta az amerikaiak rendelkezésére a Doha közelében fekvő nagy al-udeidi légitámaszpontot. Az emírség maga is tagja az Iszlám Állam elleni koalíciónak, de sokkal nagyobb aktivitást fejt ki a szíriai ellenzék támogatása terén. Számtalan csatornán keresztül 2012 óta pumpálja a pénzt és a fegyvert az ellenzéki milíciáknak - köztük olyan szélsőséges iszlamista szervezeteknek is, mint az Ahrar as-Sham vagy a szíriai al-Kaída, a Dzsabhat an-Núszra

(MTI, Air Force Times)