Szükségállapotot hirdettek ki a medvék miatt Szlovákiában

2016.04.11. 09:54

Szükségállapotot rendeltek el a Magas-Tátra több településén a barnamedvék elszaporodása miatt, írja az MTI. Magastátra (Tátraváros, Vysoké Tatry) önkormányzata felszólította a lakosságot és turistákat, hogy sötétedés után kerüljék a szemeteskukákat és a rosszul megvilágított utcákat, nehogy élelem után kutató éhes medvékkel találják szembe magukat. Hasonló óvatosság ajánlott Csorbató és Tátralomnic üdülőfalvakban is.

TQre02h4Q0ih98aQv4ITfQ-Len-k-sok-pod-hotelom-Belevue-sa-pac-rova
Fotó: Cas.sk / iglu

Máskor is előfordultak itt barnamedvék, de eddig még soha nem közelítették meg a lakott területeket ilyen gyakran, csak az országutakon és az ösvényeken kóboroltak. Idén azonban már öt panaszt is kaptunk arról, hogy medve tört be a házba, sőt két esetben rátámadtak a házőrző kutyára. Aggódunk az iskolák és óvodák körül bóklászó medvék miatt is

- mondta a magastátrai polgármester, Jan Mokos.

Az is aggasztó, hogy már nemcsak éjszaka, hanem nappal is lehet látni a vadakat, az elmúlt néhány napban több mint tíz bejelentést kaptak erről a rendőrök, írja a Parameter.sk. A rendőrség közölte, hogy írásos tájékoztatót küldenek ki a lakóknak arról, hogy mi a teendő a ragadozókkal való találkozás esetén, emellett sűrítik a medvefigyelő rendőri őrjáratokat.

medve2
Fotó: Cas.sk / iglu

A Parameter szerint az egyik magastátrai családhoz rendszeresen járnak a medvék, így volt ez pénteken is. A medve azonban megijedt a kutyától, felmászott egy fára és két órán keresztül várakozott, végül lemászott, elsétált, majd egy órával később újra visszatért. Az ótátrafüredi vasútállomásra is jár két napja egy medve, az emberek a vonatból fotózzák.

medve1
Fotó: Cas.sk / iglu

Egy nemzeti parki szakértő szerint a téli álom után az élelmet kereső medvék különösen aktívak, ezért merészkednek be a hegyi falvakba is. Csaknem negyedszázada törvény tiltja a barnamedvék elejtését Szlovákiában, ahol jelenleg 1400 körülire becsülik a számukat.