Egyre többen lesznek öngyilkosok egy indián törzsben

2016.04.11. 06:28

Rendkívüli állapotot hirdetett ki öngyilkossági kísérletek aggasztó hulláma miatt egy kanadai indián közösség vasárnap, miután előző éjjel 11 tagja próbált meg véget vetni életének - írja az MTI. 

Az ontariói Attawapiskat közösségről van szó, amely mindössze kétezer lelket számlál, és amelyben március során további 28-an próbálkoztak öngyilkossággal, azaz a szombatiakkal együtt már csaknem 40-en hat héten belül.

A gyakoriság rendkívül megnőtt, mivel az előző hat hónapban - tavaly szeptember eleje és idén február vége között - összesen hatvanan próbálták megölni magukat. Mindazonáltal a tavaly szeptember óta feljegyzett száz kísérlet közül csak egyetlen volt végzetes.  A kanadai egészségügyi hatóság a rendkívüli állapot hírére válságstábot küld a közösségbe. A csapatban van két mentális tanácsadó is.

A jelenséggel már Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is foglalkozik. "Szívbemarkolók az Attawapiskat közösségről érkező hírek. Tovább dolgozunk azon, hogy javítsuk minden őslakos életkörülményeit" - írta Trudeau üzenetében egy közösségi portálon.

Nem ez az indián közösség az egyetlen, amelyben vészesen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma. Egy manitobaiban két hónap alatt 146-an próbáltak meg végezni magukkal, közülük hatan haltak meg. 

Kanada őslakosainak száma 1,4 millió, a lakosság négy százalékát jelentik. Az átlagnál szegényebbek, várható élettartamuk rövidebb, gyakrabban halnak erőszakos halált.  • Hírek
  • Bankszámla