Bizottsági szinten léptek a brazil elnök elmozdítása felé

GettyImages-520561810
2016.04.12. 08:33

A brazil kongresszus megtette az első lépést Dilma Rousseff elnök Bizottsági szinten léptek a brazil elnök elmozdításáértalkotmányos leváltásához: az alsóház impeachment bizottsága megszavazta, hogy megalapozottan indítható eljárás az államfő ellen a költségvetési törvények megsértésének gyanújával.

A testület 38:27 arányban támogatta az indítványt. Rousseff ellen az a gyanú merült fel, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták, továbbá, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét, írja az MTI.

A bizottság mostani döntése után a brazil kongresszus teljes alsóházának kell szavaznia az eljárás megindításáról. Ez vasárnap várható. Ha a képviselők kétharmada igennel voksol, akkor az indítvány a felsőház elé kerül. Ott már elég az egyszerű többség ahhoz, hogy meginduljon az eljárás az államfő alkotmányos leváltására.

Az elmúlt hetekben Brazília közéletét régen nem látott politikai feszültség jellemzi, Rousseff ellen és mellett is óriási tömegek vonultak utcára. Az elnök távozását követelők az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb tüntetését is megtartották. Alig négy hónappal az olimpia kezdete előtt hatalmas politikai felfordulás van Brazíliában, a legnagyobb párt kilépésével felbomlott az eddigi kormánykoalíció. A brazíliai helyzetről bővebben itt írtunk>>>