Letartóztatták a menekülteket megkötöző, önkéntes bolgár határvédőt

2016-04-12T145740Z 1339092705 GF10000380077 RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2016.04.12. 20:18
  • Bulgária: Letartóztattak egy férfit, aki videóra vette, amint megkötöz három migránst a török határnál, és a felvételt közzétette. Azt üvöltötte nekik, hogy azonnal menjenek vissza Törökországba. Bojko Boriszov miniszterelnök eleinte dicsérte a „fiúkat”, azokat az önvédelmi csoportokat, amelyek a határ mentén alakultak. Később a jogvédő szervezetek tiltakozásának hatására visszakozott. (MTI)
  • Németország: Terrorizmus gyanújával vádat emeltek az ország egyik legismertebb szélsőséges iszlamistája, a német állampolgárságú Sven Lau szalafista hitszónok ellen, akit december óta vizsgálati fogságban tartanak. A férfi a wuppertali saríarendőrség nevű csoportot vezette. Narancssárga láthatósági mellényben járőröztek, és a muzulmán vallási előírások betartásáról szónokoltak. (MTI)
  • Oroszország: A Szövetségi Biztonsági Szolgálat elfogott egy orosz állampolgárt Szentpéterváron, aki terrorista-kiképzésen vett részt az Iszlám Állam egyik szíriai táborában. Akár életfogytiglant is kaphat. (MTI)
  • Líbia: A parti őrség hat felfújható csónakon 649 embert tartóztatott fel az ország partjainál, a fővárostól hetven kilométerre nyugatra fekvő Szabratánál. Szenegálból, Kenyából, Nigériából, Sierra Leonéból, Maliból és Nigerből érkeztek. (MTI)
  • Lengyelország: Az olaszországi és görögországi menekültügyi eljárások akadozása miatt késik a menekültek átirányítása Lengyelországba. Hatvanöten jöhetnek Görögországból, harmincöten pedig Olaszországból. (MTI)

(Borítókép: Menekültek szállnak le egy német hadihajóról Szicíliában, 2016. április 12-én. Fotó: Antonio Parrinello/Reuters)