Kimentettek egy 8 hónapos kislányt a romok alól Japánban

2016.04.15. 09:34 Módosítva: 2016.04.15. 13:02

Az NBC híradása szerint kimentettek a romok alól egy 8 hónapos kislányt, aki éppen aludt, amikor a csütörtöki földrengés történt Japánban. A kislányt hatórás mentőakció során hozták fel a felszínre a földrengés által legjobban sújtott Masikiben. A csecsemő sérülés nélkül úszta meg a tragédiát.

Eközben kilencre nőtt a dél-japáni földrengések halálos áldozatainak száma, és a legfrissebb jelentések szerint legalább 950 sérültet szállítottak kórházba, közülük 53-nak súlyos az állapota - közölte az NHK japán állami televízióra hivatkozva az MTI. A korábbi hírek még három halottról és száznál több sérültről szóltak.

Csütörtökön, pár órás eltéréssel két erős földrengés rázta meg Japán déli részét. Az első földmozgás a Richter-skála szerinti 6,5-es fokozatú volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) jelentése szerint epicentruma a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto várostól 11 kilométerre volt. A földrengést több utórengés követte, köztük egy 6,4-es erősségű. A japán meteorológiai szolgálat péntek reggeli sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy összesen száznál több utórengés volt, és továbbiak várhatók még.

Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás maradt áram nélkül, és 38 ezerben szünetelt a gázellátás. A földmozgás nyomán a vasúti és a légi közlekedésben egyaránt fennakadások keletkeztek az érintett térségben. 44 ezer embert költöztettek ki, mintegy ötszáz iskolában és állami intézményben nyújtottak nekik ideiglenes menedéket. A rengések miatt leomlott a 17. századbeli kumamotói vár fala, és súlyosan megrongálódott a tetőszerkezet is.

A legnagyobb károk a 34 ezres Masiki városában keletkeztek. A legfrissebb jelentések szerint mintegy húsz épület dőlt össze, de több embert sikerült élve kiemelni a romok alól.

A földrengés kilenc halálos áldozata közül heten Masikiben haltak meg, ketten pedig Kumamotóban. A túlélők felkutatásában mintegy ötezer katona, rendőr, tűzoltó és mentős vesz részt. A japán üzletláncok közölték, hogy segélycsomagokat küldenek az érintett területekre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport