Leszboszra látogat Ferenc pápa, a konstantinápolyi pátriárka és az athéni érsek

2016.04.15. 16:26
Leszbosz szigetére látogat a Vatikán feje, az ortodox keresztények vezetője és a görög egyházfő, a keresztény közösség három prominens vezetője, írja az MTI.

Ferenc pápa, I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni érsek szombaton a görög leszboszi látogatása azt az üzenetet hivatott közvetíteni, hogy az életüket kockáztató, szögesdrótkerítésekkel feltartóztatott és táborokba kényszerített embertömegek mellett állnak, akik egy jobb élet és a biztonság reményében érkeztek Európába.

A látogatás időzítése nem véletlen: mindössze néhány nappal az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, a menekültválság megoldását célzó egyezmény április 4-i életbe lépését követően történik, amelyet korábban mindhárom, a menekültek mellett síkra szálló vallási vezető elhibázottnak minősített.

Az EU-török alku értelmében az EU visszaküldi Törökországba azokat az illegális bevándorlókat, akik március 20-a után érkeznek valamelyik görög szigetre. Cserébe az EU-tagországok – egy egyelőre 72 ezres kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba.

Mindhárom vallási vezető nyíltan a menekültek befogadása mellett foglalt állást, és a görög egyház régóta óriási energiát fektet abba, hogy a Görögországon átutazók számára segítséget nyújtson és a dél-európai országot sújtó pénzügyi válság veszteseit megsegítse.

Ieronimosz kedden azokat az európai országokat ostorozta, akik határkerítések építése mellett döntöttek, hogy ezzel próbálják meg megakadályozni a menekültek belépését a területükre. Federico Lombardi vatikáni szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, Ferenc pápa utazásának célja humanitárius és ökumenikus, és azt hangoztatta, hogy a látogatás nem az EU-török alku bírálatát jelenti. Lombardi ugyanakkor elismerte, hogy a katolikus egyházfő korábban kifejtette, Európának "morális kötelezettsége" befogadni a menekülteket, és teljesen "nyilvánvaló", hogy az európai humanitárius válság kizárólag amiatt alakult ki, mert nem találtak megoldásokat a regionális konfliktusokra.

I. Bartolomaiosz ugyancsak erőteljesen síkra száll a menekültek mellett. Karácsonyi üzenetében azt mondta, az a tény, hogy életüket féltő gyerekek kényszerülnek otthonaik elhagyására, "az emberiség szégyene".

A katolikus egyházfő rendkívül elkötelezett a menekültek ügye iránt. Első, Rómán kívül, Olaszországban tett pápai látogatását 2014-ben az olasz Lampedusa szigetén tette, amely a Líbiából vagy Tunéziából Európába tartó migránsok egyik legfőbb érkezési pontja.