Gergely
4 °C
23 °C

388 földrengés volt Japánban 3 nap alatt

2016.04.17. 08:21

Háromszáznyolcvannyolc földrengés történt három nap leforgása alatt Japán délnyugati részén, és köztük voltak kimondottan nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,3-as és 7,1-es erősségű földmozgások, írja az MTI a japán meteorológiai szolgálat alapján.

Az európai idő szerint csütörtökön kezdődött földrengéssorozatban 41 ember halt meg, kétezer embert kórházban ápolnak különböző súlyosságú sérülésekkel. A legerősebb lökés péntek este (japán idő szerint szombat hajnalban) történt, s 7,3-as erősségű volt.

A rengések színhelyén, Kumamoto prefektúrában egész éjszaka erősen esőzött, ráadásul viharos volt a szél, ami nagyon megnehezítette a túlélők után kutató mentőegységek munkáját. Napközben már nem esett. Katonák, rendőrök és tűzoltók - összesen lassan 30 ezren - vasárnap is folytatták az eltűntek utáni kutatást a romos épületek között.

Japán szakértők szerint a földmozgások még legalább egy hétig folytatódhatnak, és nem zárható ki egy újabb, nagy erejű földrengés sem.

Kumamoto prefektúrában gyakorlatilag teljesen leállt a tömegközlekedés, lezárták az autópályákat is. A prefektúrában és a vele szomszédos Óitában 240 ezer embert szállásoltak el ideiglenesen befogadóközpontokban, iskolákban és kormányzati épületekben. Kumamotóban csaknem 80 ezer háztartásban teljesen szünetel az áramszolgáltatás, 380 ezer épületben pedig víz sincs.

Japán a Föld egyik leginkább földrengésveszélyes területének számít, hiszen négy tektonikus lemez találkozásánál fekszik. A bolygón észlelt legnagyobb földmozgások 20 százaléka minden évben Japánban történik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport