Újra lecsaptak Erdogan ellenségeire

2016.04.18. 15:44

Több mint száz embert vettek őrizetbe Törökországban, akiket azzal vádolnak, hogy terrorszervezet tagjai, és anyagi támogatást nyújtottak Erdogan korábbi elvtársa, mostani ellensége, Fethullah Gülen mozgalma számára, írja a török állami hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A mostani letartóztatási hullám főként üzletembereket célzott meg - korábban újságírókat tartóztattak le és médiacégeket foglaltak el. Őrizetbe vették például a Dumankaya építőipari csoport igazgatóságának négy tagját, akiket azzal vádolnak, hogy 11 év alatt 5 milliárd forintnyi török lírával járultak hozzá a mérsékelt iszlámot népszerűsítő hitszónok tevékenységének támogatásához. Az előállítási parancsot 140 emberre adták ki, a razziákban mintegy 800 rendőr vesz részt.

Gülen 16 éve amerikai emigrációban él, egy isztambuli bíróság a távollétében január elején kezdte meg ügyének tárgyalását. A vád szerint 2013-ban egy korrupciós botrány kirobbantásával meg akarta dönteni Erdogan hatalmát. Az ügyész életfogytiglani börtönbüntetést kért rá.