Újságírókat tartott túszul az egyik brüsszeli robbantó

2016.04.22. 15:03

A brüsszeli repülőtéri öngyilkos merénylők egyike, Najim Laachraoui francia újságírókat tartott fogva többedmagával túszként Szíriában - mondta pénteken két volt túsz jogi képviselője. "Meg tudom erősíteni, hogy Laachraoui volt ügyfeleim egyik fogvatartója" - mondta Marie-Laure Ingouf a Reuters hírügynökségnek.

A négy újságíró közül Ingouf két kliense 10 hónapon át volt túsz Szíriában, 2014 áprilisában szabadultak ki - írta az MTI. Elmondásuk szerint Laachraoui feladata volt a túszok kihallgatása, és ezt kevésbé kegyetlenül végezte, mint egyik harcostársa, a francia állampolgárságú Mehdi Nemmouche. Utóbbi 2014 májusában négy embert megölt, miután megtámadta a brüsszeli Zsidó Múzeumot. 

A 25 éves, marokkói származású, de belga állampolgár Najim Laachraoui a két terrorista egyike volt, akik felrobbantották magukat március 22-én a brüsszeli nemzetközi repülőtéren. A férfi előzőleg öt éven át dolgozott a repülőtéren, majd 2013-ban Szíriába ment egy időre, hogy az Iszlám Állam kötelékében harcoljon. A dzsihadista terrorszervezet kiképezte robbanószerkezetek gyártására, majd miután a férfi a harcokban megsebesült, a szervezet Európába küldte, hogy terrortámadást hajtson végre.