Kitört a nagy gíroszháború Moszkvában

2016.04.26. 22:11
Borzalmas szóviccszerűséggel shawarmageddont vizionálnak Moszkvába, miután az egyik városvezető betiltaná az utcai shawarmázókat/gíroszozókat/kebabozókat. A nagy giroszháborúba azonban úgy, de úgy beleállt a fast foodját féltő twitternép, hogy az ellenmozgalom erejét látva a megrögzött gíroszellenes Alexej Nemerjuk máris visszakozott.

Az összes gíroszt száműzzük az utcákról. A gírosznak teljesen el kell tennie

– vázolta fel ambiciózus tervét Nemerjuk a Komszomolszkaja Pravda rádióadásában. A kereskedelemért és szolgáltatásokért felelős tisztviselő súlyos közegészségügyi problémákkal indokolta a tervezetet, szerinte ugyanis a büfétulajdonosok minimális költségeket sem fordítanak a higiéniai előírások betartására.

Később a TV-ben már azt mondta, félreértették a szavait, ugyanis nem általában gondolta ő a dolgot, csak egyetlen üzemegységgel kapcsolatban fogalmazta meg észrevételeit. Ez azonban már késő volt: a Twitteren addigra már széleskörű mozgalom indult a moszkvai gírosz védelmében. 

A közös jelszó a #ShaurmaZhivi, magyarul mondjuk „életet a gírosznak” hashtag. Ez a forradalmi közös platform, ami egyesíti végre a társadalmilag felelős gondolkodású haladó erőket, melyek nem félnek kimondani:

Megsavanyodott borscsisták, saját zsebre játszó büdöspirog-konszernesek, káposztafetisiszta szoljankapuffogtatók, MOST VOLT ELÉG.

A tweetekből a Guardian ad egy válogatást, de annyira azért nem viccesek, úgyhogy inkább kattintsanak oda, ha kíváncsiak a moszkvai gíroszhumorra.

A gírosz különben nem először kerül a moszkvai városvezetés célkeresztjébe, már 2006-ban is folytattak kampányt ellene. És ha most a gíroszt sikerül is megvédeni, nem ez a harc lesz a végső: Nemerjuk figyelmeztette az utcai fagyisbodegákat is, hogy ha nem kapják össze magukat, hamarosan ők is egy üzletági apokalipszissel nézhetnek szembe.