Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Lyukra futott az osztrák szélsőjobb feje egy menekültfotó miatt

2016.04.29. 22:43

Az Osztrák Szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache a Facebookon kért elnézést, amiért hamisnak nevezte a Kurier egyik fotósának képét, írja a Local ausztriai kiadása.

Juerg Christandl képén a szélsőjobboldali párt szimpatizánsai voltak láthatóak, amint menekültellenes feliratokkal ellátott táblákkal fogadnak egy kisgyermekes szír családot Bécsben. A fénykép 2015 júniusában, egy menekültszállás előtti tiltakozáson készült. Strache azzal vádolta meg a fotóst, hogy a képe manipuláció, valójában csak ő montírozta oda a család tagjait.

eeff80b9ff561e957191e13a3b01bd78bf72ee68ee6dbf03ea7bbd1a03ad00b7
Fotó: Juerg Christandl / Twitter

Christandl a kijelentés után beperelte a fotóst rágalmazásért, az ügy pedig végül peren kívüli megegyezéssel zárult, írja az MTI is. Strache visszavonta állítását, ezen túl pedig 9 ezer eurót (valamivel kevesebb, mint hárommillió forintot) ajánlott fel egy menekülteket segítő szervezetnek. A fotós erre annyival reagált, hogy ezzel akkor lezártnak tekinti az ügyet, és nem fogadott volna el pénzt a párttól. Az eljárás költségei állítólag szintén Strachét és pártját terhelik.

Ausztriában egyébként épp vasárnap rendezték meg az elnökválasztás első fordulóját, amelyen az Osztrák Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer végzett az élen, a szavazatok 35 százalékát szerezte meg. A második fordulót május 22-én tartják.