Lehúzta a vécén a Sátán anyját

2016.04.29. 13:01

A brüsszeli metróban robbantó Khalid el-Bakraoui mellett ott volt egy svéd állampolgárságú férfi, Osama Krayem is, akinél szintén volt egy robbanóanyagokat tartalmazó táska, azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, és elment a helyszínről.

A férfit április 8-án őrizetbe vették, és  terrorista bűncselekményben való részvétellel vádolták meg. A belga La Libre Belgique című lap pedig most arról ír, hogy Krayem azt vallotta, hogy a metróból egy, a dzsihadisták rejtekhelyeként szolgáló lakásba ment, ahol a táskában lévő TATP nevű robbanószert, közismertebb nevén a Sátán anyját, beleöntötte a vécébe.

A TATP (triaceton-triperoxid) alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a párizsi és a brüsszeli merényletekhez is. De korábban is bevetették már, például a 2005-ös londoni merényleteknél, és ezt próbálta felrobbantani 2001 decemberében egy repülőgépen a Cipőbombás néven elhíresült Richard Reid is. 

A lap szerint a nyomozók hihetőnek tartják Krayem magyarázatát, mivel a robbanóanyagot tartalmazó táskát megtalálták, a robbanószert viszont nem. Az ügyészség azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták. Korábbi német lapértesülések szerint Krayem egyike volt azoknak a terroristáknak, akiket Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat fő gyanúsítottja vitt október elején a németországi Ulmból Brüsszelbe. Mindhárman hamis szíriai útlevéllel érkeztek Németországba a menedékkérők között, a balkáni migrációs útvonalon.

A márciusi brüsszeli merényletekben 32 ember vesztette életét. A brüsszeli terroristák bonyolult kapcsolati hálóját itt rajzoltuk le átláthatóbb formában: