700 turista indult történelmi útra

2016.05.02. 06:40

Több mint 50 év után elindult az első hajójárat az Egyesült Államokból Kubába. Az Adonia fedélzetén hétszáz utas van – jelentette a BBC. A Miami kikötőjéből indult hajó hétfőn köt ki Havannában.

Az eddigi hajóutaknak nem csak az amerikai embargó volt az akadálya, amely hivatalosan az utazást is megtiltotta állampolgárai számára a szigetországba, de az is, hogy a kubai hatóságok a kubaiak számára csak légi úton tette lehetővé az ország legális elhagyását.

A szabályozás miatt tiltakoztak az Egyesült Államokban élő kubaiak, így a korábbra tervezett közvetlen hajóindítással az amerikai fél várt addig, amíg Kuba feloldja a saját állampolgáraira vonatkozó korlátozást. Erre a múlt héten került sor.

Az 1959-es kubai kommunista hatalomátvétel után megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok az Egyesült Államokkal. 2014-ben már megállapodott Barack Obama és Raúl Castro a viszony rendezéséről, amely nyomán az amerikai elnök idén Kubába látogatott – az Egyesült Államok hivatalban lévő vezetője 80 éve nem járt a szigetországban.

Tavaly már emelkedett az amerikai turisták száma Kubában, idén további növekedést várnak, amihez az 1959 előtt megszokott közvetlen hajóutak felújítása is hozzájárul. Az amerikai Carnival cég tervei szerint az Adonia hetente teszi meg a Miami és Havanna közötti 390 kilométeres távot.