Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Több mint ezer iraki foglyot őriznek embertelen körülmények között

2016.05.03. 17:07

Az iraki hatóságok több mint ezer foglyot, köztük tizenéveseket őriznek embertelen és megalázó körülmények között Anbár tartomány nyugati részén - közölte az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

Az AI szerint 683 férfit zsúfoltak össze egy használaton kívüli raktárépületből rögtönzött fogolytáborrá alakított létesítményben a Bagdadtól nyugatra fekvő Amírija al-Fallúdzsa településen. Az épületet az iraki terrorellenes erők alakították át, írja az MTI.

A foglyoknak kevesebb mint egy négyzetméter jut fejenként, éjjel-nappal ülő helyzetben vannak hónapok óta, nem tudják kinyújtani végtagjaikat és alig engedik ki őket a szabadba - közölte Salil Shetty, az AI főtitkára. 

Az AI szerint a rabokat az iraki hatóságok a szunnita többségű Anbár tartományban vették őrizetbe az Iszlám Állammal (IÁ) való együttműködés gyanújával.

Az iraki védelmi miniszter egyelőre nem kommentálta az AI jelentését. Tisztviselők korábban közölték, az Iszlám Államtól visszafoglalt területeken őrizetbe vett embereket tisztességes eljárásban és bírósági tárgyalásban fogják részesíteni.

Shetty felszólította az iraki hatóságokat, hogy a létesítményben fogva tartott emberek ellen vagy emeljenek vádat és indítsanak eljárást, vagy pedig engedjék őket szabadon. Hangsúlyozta, hogy a biztonsági kockázat nem menetesíti a hatóságokat az emberi jogok tiszteletben tartása alól.

Az AI-nak nyilatkozó terrorellenes erők tagjai elmondták: nincsenek meg a szükséges forrásaik ahhoz, hogy a kivizsgálásokat a kellő időben hajtsák végre és emberséges bánásmódban részesítsék a foglyokat. Hozzátették, további több száz foglyot őriznek hasonló körülmények között egy másik, ugyancsak rögtönzött központban az Amírija al-Falludzsától nyugatra fekvő Habbáníjában.