Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel a brazil parlamentnél

2016.05.12. 06:16

Összecsaptak a Dilma Rouseff államfőt támogató tüntetők a rendőrökkel szerdán a brazil fővárosban, a parlament épületénél. Brazíliavároson kívül tiltakozások voltak Rio de Janeiróban és Sao Paulóban, ahol egyébként az elnök maradását, illetve eltávolítását követelők egymással is többször összecsaptak - írta az MTI.

A fővárosban a rendőrök könnygázt vetettek be a megmozdulás résztvevői ellen. Egy tüntető rosszul lett, őt kórházba szállították. A rendőrség tájékoztatása szerint azt követően született döntés a tiltakozás feloszlatására, hogy a tömegből üvegpalackokkal és más tárgyakkal kezdték dobálni a rendfenntartókat.

A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy állítsák le azt a jogi eljárást, amelynek végső célja Dilma Rousseff államfő eltávolítása a hivatalából.

A brazil parlament felsőházában már több órája tart a vita arról, hogy elindítsák-e a jogi eljárást Dilma Rousseff elmozdítására. A vitában mind a 81 szenátornak joga van tízperces felszólalásra. Ha a 81-ből legalább 41-en megszavazzák az ellenzéki indítványt, Rousseffet 180 napra félreállítják, és ezalatt az idő alatt hozzák meg a parlamentben a végső döntést.

A szenátorok többsége korábban már jelezte, hogy támogatja a Rousseff elleni törvényszéki vizsgálatok megindítását a költségvetési törvény megsértésének, azon belül is az államháztartási mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt.