Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Az Egyesült Államokban is megjelent a zikavírus

2016.05.14. 07:53

Zikavírus okozta kóros kisfejűséget állapítottak meg egy - már halott - magzatnál Puerto Ricóban, az Egyesült Államok egyik teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult államában. - írta pénteken az MTI a helyi egészségügy-miniszterre hivatkozva. 

Ez az első alkalom, hogy a főként Közép- és Dél-Amerikában terjedő zikavírushoz köthető betegséget az Egyesült Államokhoz tartozó területen - annak egy úgynevezett külterületén - is diagnosztizálták. Maga a fertőzés már korábban megjelent ott: 925 zikavírusos megbetegedést tartanak számon, köztük 128 terhes nőt. 14 fertőzött terhes nő egészséges csecsemőt hozott világra.

A zikavírus - mellyel még a tudósok is csak most ismerkednek - a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál. Más esetekben a fertőzés nem vezet súlyos megbetegedéshez. 

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A zika eddig ismert tünetei a következők:

  • fejfájás,
  • láz,
  • piros vagy fehér bőrkiütés,
  • ritkábban izom- és ízületi fájdalom