Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Megkapta a francia állampolgárságot a Bataclan hős őre

2016.05.26. 16:23

Megkapta csütörtökön a francia állampolgárságot a Bataclan párizsi koncertterem egyik algériai biztonsági őre. Neki köszönhette több tucat néző, hogy a november 13-i, 130 áldozatot követelő iszlamista támadáskor sikerült elmenekülnie.

A túlélők beszámolója szerint Didinek hívják, és a Bataclan bejáratánál áll, amikor a terrorkommandó betört a koncertterembe. Épségben megúszta az első lövöldözést, és másokkal ellentétben nem menekült el, hanem bement a terroristák után az épületbe és több vészkijáratot is megnyitott. "Visszajött, bejött ebbe a pokolba menteni az embereket. Kinyitott egy lezárt ajtót is az emelet felé, ahol mások el tudtak menekülni". (Korábban Bataclanban fellépő zenekar énekese, Jesse Hughes egyik interjújában „a beavatott muszlim személyzetet” és a „politikailag korrekt liberális mentalitást” tette felelőssé a mészárlásért.)

Több mint 100 ezren írták alá azt az interneten januárban megjelent petíciót, amelyben francia állampolgárságot és Becsületrendet követeltek a "Bataclan elfelejtett hősének", a 35 éves algériai állampolgárságú férfinak. „Nem én kezdeményeztem a petíciót, ezért eléggé meglepődtem” – mondta Didi a France Info francia hírrádióban.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter csütörtökön a Twitteren jelentette be, hogy Didi francia állampolgárságot kapott.

"Örülök, de számomra ez logikus, mert már régóta franciának éreztem magam. Mindig itt éltem, Franciaországban nőttem fel, félévesen érkeztem a családommal, és a feleségem francia állampolgár" - hangsúlyozta a férfi. "Soha nem akadályoztak az adminisztratív eljárásokban vagy a munkámban. Úgy érzem, hogy franciának lenni egy érzés, egy értékrendhez való tartozás, és én mindig is franciának éreztem magam, anélkül, hogy francia állampolgár lettem volna. Most csak annyi változik, hogy hivatalossá vált, hogy ehhez a szép nemzethez tartozom, ami Franciaország" - tette hozzá.

Hasonló hősies cselekedet hajtott végre Lassana Bathily, annak a párizsi kóser élelmiszerboltnak a mali származású muzulmán alkalmazottja, aki 2015 januárban egy iszlamista túszejtés során több ember életét megmentette. A belügyminiszter a nemzet elismeréseként utóbb neki is francia állampolgárságot adományozott.