Albin
0 °C
10 °C

Ötezer kurd rohanta le az ISIS fővárosának környékét

2016.05.29. 16:52

Az iraki kurd fegyveres erők hadjáratot indítottak vasárnap az Iszlám Állam ellen a dzsihadista szervezet fellegvárának számító Moszul keleti szomszédságában, írja az MTI.

"A pesmerga erők a Washington vezette nemzetközi koalíció repülőgépeinek támogatásával szárazföldi offenzívát kezdtek, hogy a Moszultól (30 kilométerrel) keletre található al-hazíri régió falvait visszaszerezzék a dzsihadistáktól" - közölte a kurdisztáni autonóm régió biztonsági tanácsa. A tájékoztatás szerint az Iszlám Állam ezekről a településekről indít támadásokat kurdisztáni főváros, Erbíl ellen is. 

A helyi idő szerint hajnalban indult akció alapvetően annak a támadássorozatnak a része, amelynek célja az Iszlám Államra nehezedő nyomás növelése Moszul térségében az észak-iraki város lehetséges ostroma előtt. A hadműveletben mintegy 5500 kurd harcos vesz részt és már néhány települést sikerült is a délelőtt folyamán visszafoglalni. Az összecsapásokban legalább 17 dzsihadista vesztette életét.

A kurd erők kulcsszerepet játszanak az Irakban 2014-ben nagy területeket uralma alá hajtó Iszlám Állam elleni küzdelemben. Az iraki kormányerők eközben a dzsihadisták második számú iraki fellegvárának számító, Bagdadtól 50 kilométerrel fekvő Fallúdzsa végső ostromára készülnek. Egy katonai tisztségviselő vasárnap közölte, hogy az iraki különleges erők felsorakoztak Fallúdzsa körül. A forrás nem beszélt a katonák pontos számáról és a végső ostrom időzítéséről sem. Annyit mondott, hogy a város körüli terület 80 százalékát már visszaszerezte a hadsereg, amely félkatonai szervezetek és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával egy hete indított hadjáratot a város felszabadítására.

Mindeközben a szélsőségesek vasárnap támadást intéztek a Bagdadtól 140 kilométerre nyugatra lévő Hit városa ellen, amelyet a múlt hónapban foglaltak vissza az Iszlám Államtól a kormányerők. A hadsereg közölte, hogy a terrorszervezet katonái három kerületbe is behatoltak, és heves harcot vívnak az iraki erőkkel.