Akár 5 év börtönt is kaphat az a 11 tini, akik összefirkálták Burundi miniszterelnökének fotóját

2016.06.07. 20:45

Letartoztattak tizenegy 14 és 19 év közötti iskolást Burundiban, mert elcsúfították Pierre Nkurunziza miniszterelnök arcképét, írja a Guardian. Egy ilyen bűn Burundiban hat hónaptól öt évig tartó börtönbüntetéssel, illetve 9 ezer forintnak megfelelő pénzbírsággal jár.

A kormány egyik képviselője szerint Isten után a király következik, de mivel nincsenek már királyok, ezért a miniszterelnök a második legfontosabb személy Isten után. A gyerekek nagyon súlyos bűnt követtek el szerinte, és mindegyiküket őrizetbe vették.

Ezzel a képpel Burundiban mi is bűncselekményt követtünk volna el.
Ezzel a képpel Burundiban mi is bűncselekményt követtünk volna el.
Fotó: Sean Gallup

Az egyik diáklány édesanyja szerint a kép egy tankönyvben szerepelt, amit három osztály is használt, így nem is lehet egyértelműen megállapítani, hogy kik követték el ezt a súlyos bűncselekményt.

Pierre Nkurunziza tavaly jelentette be, hogy ismét indul a választásokon, annak ellenére, hogy ezt tiltja az alkotmány. A hír miatt zavargások törtek ki az országban és ezrek menekültek el. Az elnök ellen puccsot is szerveztek, de az végül megbukott, majd később agyonlőve találták meg az ellenzék egyik vezetőjét.