Meghalt a meglőtt és megkéselt brit képviselő

2016.06.16. 15:36 Módosítva: 2016.06.16. 18:26

A rendőrség koraesti bejelentése alapján a kórházban életét vesztette az a brit parlamenti képviselő, akit fogadóórája után támadtak meg az utcán, írja a Telegraph. A 41 éves Jo Cox az ellenzéki Munkáspárt politikusa volt. Rajta kívül egy 77 éves férfi könnyebben megsérült.

Cox a támadás előtt épp fogadóórát tartott a választóinak a Leeds közeli Birstall könyvtárában, majd a nyílt utcán háromszor arcon lőtték és egy harminc centis késsel megsebesítették. A támadás után a sérült politikust légi úton szállították a leedsi kórházba, ahol fegyveres rendőrök őrizték, ám egy órán belül belehalt a sérüléseibe.

A rendőrség már letartóztatott egy 52 éves férfit, akinek később a nevét is nyilvánosságra hozták: Tommy Mair a közelben élt, otthonát azóta már rendőrök vizsgálják. A szomszédok magának való, de segítőkész emberként ismerték Mairt. "Fiatalkorunk óta ismerjük egymást. A nagymamájával élt abban a házban, de a hölgy egy ideje meghalt. Egy kissé magának való alak volt, de egy rossz szót sem tudnék mondani róla, annyira csöndes volt" – mesélte az egyik neve elhallgatását kérő szomszéd.

Szomszédai szerint Mair már vagy negyven éve egy ikerházban élt, ahol nagyjából húsz éve, nagyanyja halála után, egyedül lakott. Az egyik idős hölgy azt mesélte: "Ahogy minden reggel, ma is elsétált a házam előtt, és köszönt egyet. Egy szürke póló volt rajta, meg a fehér baseballsapkája, amit szinte mindig viselt, és volt nála egy kis hátizsák is."

Az egyik szemtanú, az 56 éves Hithem Ben Abdallah épp egy kávézóban ült a könyvtár mellett, amikor délután egy óra körül sikítozást hallott, ezért kirohant az utcára. Ekkor látta, ahogy egy fehér baseballsapkás férfi előránt egy fegyvert a táskájából, és miután rövid dulakodás után megszabadult a neki ellenálló másik férfitől, a képviselőnőre támadt.

A férfi verekedett vele, aztán kétszer elsült a fegyver, aztán a nő beesett két autó közé, és ahogy odamentem, láttam, hogy a földön fekve vérzik.

Egy másik szemtanú szerint az elkövető lőfegyvere házi barkácstákolmánynak tűnt. Ezt igazolhatja az is, hogy a briteknél még a magyarnál is szigorúbb fegyvertörvények vannak életben. A támadás után többen is azt mesélték, hogy a férfi azt üvöltötte "Britain First", az azonos nevű szélsőjobboldali párt vezetője, Paul Golding viszont megalapozatlannak nevezte az információt, szerinte egyelőre csak szóbeszédről van szó, és szerinte a férfi amolyan szlogenként használta a párt nevét. "Ugyanolyan döbbenten állunk az eset előtt, mint mindenki más" – tette hozzá.

A kétgyerekes édesanya Jo Cox 2015 óta képviselő, korábban az Oxfam nevű nemzetközi nonprofit szervezet dolgozott humanitárius kampányában dolgozott. Ő az elnöke a Szíria barátai nevű összpárti parlamenti csoportnak, és tavaly tavasszal humanitárius indíttatásból felszólalt a szíriai katonai beavatkozás mellett.

Cox emellet a nők egyenjogúságának és a britek EU-tagságának támogatója is volt. Az Independent úgy tudja, hogy a politikus egy lakóhajón élt férjével és két gyermekével a londoni Tower Bridge közelében. Egyik szomszédjuk (aki szintén egy hajón él) könnybe lábadt szemekkel nyilatkozott, és felfoghatatlannak nevezte a történteket.

A gyilkosság hírére Cox számos politikustársa reagált, köztük David Cameron miniszterelnök is:

Nick Clegg, egykori miniszterelnök-helyettes és a Liberális Demokraták azóta lemondott vezetője az áldozat egyik barátjaként szólalt fel. Szerinte a Cox ellen elkövetett támadás, a demokratikus értékek elleni támadás is egyben. "Az egyik legnagyszerűbb dolog a demokráciánkban, hogy bárki személyesen találkozhat a képviselőkkel a heti fogadóóráik alatt" – mondta.

Megszólalt a néhai politikus férje, a megözvegyült Brendan Cox is: "A mai nappal új fejezet kezdődik az életünkben. Egy sokkal nehezebb, fájdalmasabb élet, kevesebb örömmel és szeretettel. Én, Jo barátai és családja életünk minden percében azon fogunk dolgozni, hogy gyermekeinket szeretetben felnevelhessük, és hogy szembeszálljunk azzal a gyűlölttel szemben, amelynek Jo most az áldozatává vált. Hitt egy jobb világban, és minden egyes nap teljes erejével dolgozott is érte."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport