Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvánosak a CIA kínzásairól készült dokumentumok

GettyImages-92412761
2016.06.16. 07:58

Nyilvánosságra hoztak ötven olyan dokumentumot, amely a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által alkalmazott kínzási módszereket mutatja be a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után. A dokumentumokat az információ szabadságát garantáló egyesült államokbeli törvény értelmében, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) civil szervezet követelésére tették közzé, írja az MTI. Ezek részletes feljegyzéseket tartalmaznak azokról a CIA által alkalmazott módszerekről, amelyeket Barack Obama elnök kínzásnak minősített és betiltatott.

Az egyik dokumentum a fizikai és lélektani nyomásgyakorlás módszereit ismerteti. Ezek közé tartozott a pofozás, a rovarok bevetése és az élve eltemetés imitálása. A terrorizmus vádjával letartóztatottaknak például azt mondták,  veszélyes rovarokkal teli dobozt helyeznek el a magánzárkájában, de valójában a dobozban ártalmatlan rovarok voltak.

  Egy másik instrukció szerint a fogvatartottat koporsóhoz hasonló ládába lehet tenni, mintha élve akarnák eltemetni, a ládán azonban rejtett lyukakat hagynak, nehogy megfulladjon. Egy 2012. augusztus 12-én keltezett levélben arra hívják fel a CIA-alkalmazottak figyelmét, hogy ne vonják kétségbe a kihallgatások módszereinek jogszerűségét, mert ez  "nem segít".

Az egyik feljegyzés szerint még az akkori amerikai elnök, George W. Bush is aggódott a kihallgatási módszerek jogszerűsége miatt. A CIA akkori főnöke, Peter Goss arról tájékoztatta kollégáit, hogy az elnök rosszallással, aggodalommal vizsgált egy fényképet. A fotón az látható, hogy egy fejjel lefelé lógatott rabra pelenkát kötöttek, és arra kényszerítették, hogy így végezze el a szükségét. A pelenkázást kifejezetten a megszégyenítés céljából alkalmazták.

Nyilvánosságra került egy olyan emlékeztető is, amely leszögezi, hogy mivel a fizikai és lélektani kényszerítés túlmegy bizonyos határokon, minden kihallgatásnál jelen kell lennie orvosnak és pszichológusnak, akiknek a tanácsára felfüggeszthetik a kínzást.

A dokumentumokban konkrét, névvel említett eseteket is lehet találni: például egy afganisztáni fogolytáborban őrzött férfiét, aki belehalt a kínzásba, vagy egy Khalid al-Maszri nevű, német állampolgárságú férfiét, akiről hónapokkal a fogva tartása és megkínzása után derült ki, hogy tévedésből tartóztatták le.