Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A főellenség éttermébe járnak a dél-koreaiak

2016.06.18. 08:30

A dél-koreaikat felszólította kormányuk, hogy ne látogassák Kínában az északi-koreai éttermeket, utóbbiak viszont parancsba kapták, hogy személyzetük ne szolgáljon ki délieket. Ez azonban egyik felet sem zavarja, ők csakazért is eszik egymás főztjét.

Az éttermek körüli izgalom arra vezethető vissza, hogy a kelet-kínai Ningbo városából nemrég egy észak-koreai vendéglő teljes személyzete "disszidált", azaz Dél-Koreába szökött. Phenjan szerint viszont elrabolták őket.

Észak-Korea azért tart fenn külföldön éttermeket, mert a szankciók miatt gyakorlatilag kiszorult a pénzpiacokról, és így valutához juthat, amire égető szüksége van.

A The Global Times című kínai állami lap azt írta: Szöul éppen ettől a lehetőségtől szeretné megfosztani Phenjant, ezért szólította fel állampolgárait, hogy kerüljék a hadikommunista diktatúra külföldi vendéglátóipari egységeit.

A pekingi Hae Dang Hva étterem egyik dolgozója ugyanakkor a lapnak azt mondta, hogy nap mint nap érkeznek hozzájuk dél-koreaiak, és hogy "lehetetlen őket nem kiszolgálni".

"Utasítást kaptunk Phenjanból, hogy az összes észak-koreai étteremnek Kínában tilos kiszolgálnia dél-koreaiakat" - mondta el egy másik vendéglő észak-koreai dolgozója. Azt nem árulták el, hogy mi áll a phenjani utasítás hátterében, de a lap azt gyanítja, hogy a tilalmat a közelmúltban megszaporodott disszidálások miatt rendelték el.